Noviny: ČSSD slibuje drahé věci a neví, kolik to bude stát

09.09.2013 6:49

Sociální demokracie v rámci předvolební kampaně láká voliče na líbivý program. Vyšší důchody, porodné, nemocenská i v prvních třech dnech nemoci, místa ve školkách... To všechno ukousne pěknou sumu z rozpočtu. ČSSD sice nemá spočítané, kolik její sliby budou stát, ale věří, že to pokryjí zvýšené daně firem a části lidí.

Noviny: ČSSD slibuje drahé věci a neví, kolik to bude stát
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vedení sociální demokracie

Favorit předčasných voleb, sociální demokracie, představila voličům svůj program, ve kterém se najde hodně líbivých slibů. Třeba dostatek míst ve školkách, žádné školné ani zápisné pro vysokoškoláky, vyšší důchody nebo nemocenská hned od prvního dne.

Jak ale píše MF Dnes, tradičně postavený program obsahuje i tradiční nedostatek. Chybí v něm totiž kalkulace toho, kde stát hodlá na splnění všech slibů vzít peníze. A to je také terčem kritiky politických soupeřů.

"Před posledními volbami socialisté slibovali třinácté důchody. Dva měsíce po volbách Bohuslav Sobotka otevřeně přiznal, že se ten slib nezakládal na ekonomické realitě. Myslím, že podobné to bude s velkou částí slibů z jejich nového programu," konstatoval úřadující předseda ODS Martin Kuba.

Zvýšení příjmů pokryje výdaje

Sociální demokraté ale nepochybují, že se jim podaří navýšit příjmy do státní kasy. Například prostřednictvím zvýšení daní firmám a lidem s vyššími příjmy. A také důkladnějším výběrem DPH, k čemuž mají pomoci povinné registrační pokladny.

"Pokud si přečtete náš program, zjistíte, že je realistický," prohlásil šéf strany Bohuslav Sobotka. O kolik by se ale realizací všech slibů zvýšily státní výdaje, neví ani on sám. "Žádné souhrnné číslo neexistuje," přiznal pro deník MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …