Noviny: Chládek možná nestihne splnit svůj nejdůležitější úkol, který ve vládě má

03.11.2014 10:14

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) chce už od jara 2016 zavést povinné přijímací zkoušky na maturitní obory, to ale nejde bez reformy školství, kterou letos v létě premiér Bohuslav Sobotka označil za ministrův nejdůležitější úkol ve vládě. Podle pondělní MF Dnes si reforma vyžádá dvě miliardy korun navíc. Jenže tyto peníze se Chládkovi získat nepodařilo.

Noviny: Chládek možná nestihne splnit svůj nejdůležitější úkol, který ve vládě má
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Marcel Chládek

Podle Chládka by povinná maturitní zkouška oddělila nadané studenty od nenadaných a ti by pak zbytečně nestudovali za státní peníze. „Určíme minimální nepodkročitelnou hranici, kterou musí při přijímacím řízení uchazeč dosáhnout, pokud chce studovat maturitní obor,“ cituje list Chládkova slova.

Podle deníku ale proto, aby mohl ministr ředitelům škol odebrat právo rozhodnout o tom, koho přijmou, musí změnit školský zákon a také jim přestat přidělovat peníze podle toho, kolik žáků přijmou. Podle připravované novely měly jednotlivé školy dostávat peníze podle jednotlivých oborů. Víc by dostaly ty, které jsou podle Chládka potřebné v praxi. Ministr má tak jen něco přes rok na to, aby změnu zákona prosadil, stejně jako jiný systém financování škol. Podle mluvčího vzdělávací organizace EDUin Bohumila Kartouse se to ale za tak krátkou dobu nedá stihnout.

Místopředsedkyně školských odborů Barbora Seidlová připouští, že se povinné přijímací zkoušky mohou spustit i bez reformy financování. „Ovšem pak musíme zapomenout na státem nastavenou bodovou hranici pro přijetí. Kdyby pak rozhodování o přijetí zůstalo na ředitelích, nemají povinné přijímačky vůbec smysl,“ dodala Seidlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí o přibližně deset tisíc, což činí úbytek zhru…