Noviny: Daniel Korte si utrhl ostudu

08.09.2016 8:21

Ostudu nyní zažívá poslanec TOP 09 Daniel Korte, který v minulých dnech zkritizoval ministra financí Andreje Babiše (ANO) za nezasílání zpráv o nasazení odposlechů Celní správou. Ukázalo se totiž, že zprávy jsou ve sněmovním trezoru pro utajované dokumenty. Píše o tom deník Právo.

Noviny: Daniel Korte si utrhl ostudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Korte

Ve sněmovním trezoru se kromě dvou zpráv od celníků podepsaných Babišem nalezla i zpráva z dob, kdy v křesle šéfa financí seděl Miroslav Kalousek. Zprávy převzal bezpečnostní ředitel dolní komory, na stůl sněmovní komise pro kontrolu použití odposlechů se však nikdy nedostaly.

„Neumím si to vysvětlit, ale protože jsme o nich nevěděli, tak jsme je ani nemohli projednávat,“ přiznal Korte. Podle jeho názoru mu měl pracovník Poslanecké sněmovny, jenž je dnes již v důchodu, materiál předat. 

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Komise, jíž je Korte předsedou, se tak dosud zabývala pouze zprávami policie o nasazení operativních prostředků. Členové totiž nevěděli o paragrafu celního zákona, který výslovně stanoví povinnost Celní správě zasílat pravidelně její zprávy o nasazení operativní techniky sněmovní komisi.

I přesto Korte trvá stále na svém, že ministr financí porušil zákon. Babiš prý poslal pouze jednu zprávu za uplynulý rok, nikoliv dvě, jak ukládá zákon. A to prý jen za roky 2013 a 2014.

„Kde je rok 2015, kde je první pololetí 2016? Dikce zákona je taková: nejméně dvě zprávy do roka, nikoli v jedné zprávě za celý rok, pan ministr je od toho, aby plnil svoji zákonnou povinnost, což neučinil,“ nenechal se odbýt Korte.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…