Noviny: NATO kritizuje ČR za nedostatek vojáků a investic do armády

02.03.2016 10:09

Česko by v případě krize bylo schopné poskytnout Severoatlantické alianci mnohem menší vojenský příspěvek, než se od něj očekává. Páteřním útvarům české armády totiž chybí část vojáků a Praha dává málo peněz na stěžejní bojovou techniku. Podle dnešního vydání deníku E15 dospěl k tomuto závěru výbor pro obrannou politiku a plánování NATO. Jeho členové ale ocenili závazek české vlády postupně zvyšovat vojenské výdaje na 1,4 procenta hrubého domácího produktu.

Noviny: NATO kritizuje ČR za nedostatek vojáků a investic do armády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Podle únorové hodnotící zprávy NATO za rok 2015 chybí v páteřních bojových a podpůrných útvarech české armády zhruba pětina vojáků. Ne všechny by proto byly schopné zapojit se do celého spektra spojeneckých operací. Výhrady Aliance se týkaly i mechanizované brigády, tedy klíčového závazku Česka.

S výjimkou Polska jsou na tom ale ostatní země střední a východní Evropy podobně jako Česko, píše E15.

Kromě nedostatku personálu NATO kritizovalo také slabiny české armády ve spojovací technice, nízký počet letových hodin pilotů nebo malou frekvenci cvičení praporů a brigád. Největší výhrady ale měla Aliance k nízkým investicím do stěžejní bojové techniky české armády. Stát na ně nevynakládá 20 procent rozpočtu na obranu, ale zhruba jen polovinu.

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek deníku E15 řekl, že kritika ze strany Aliance souvisí se škrty v obranném rozpočtu z minulých let. Výbor NATO ale ocenil závazek současné vlády navýšit vojenské výdaje na 1,4 procenta HDP do roku 2020.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…