Noviny: Už ne pouze osamělí blázni. Hrozí, že teroristé udeří s mnohem, mnohem větší brutalitou

28.07.2016 8:51

V minulých týdnech útočili ve Francii a Německu takzvaní osamělí vlci. Ve stínu těchto útoků však také rostou obavy z monstrózní teroristické akce. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Noviny: Už ne pouze osamělí blázni. Hrozí, že teroristé udeří s mnohem, mnohem větší brutalitou
Foto: vbsm.com
Popisek: Pietní místo po terorismu v Paříži

Nedávno byl totiž v Turecku zatčen muž, džihádista ve službách Islámského státu, který tvrdil, že hnutí má ve skladech dostatek materiálu k výrobě vodíkových bomb. „A že má i kvalitní kanály přes Turecko, které pomohou dostat tento materiál do Evropy,“ informoval tehdy britský list Daily Mirror. Odborníci nyní spekulují, že jde spíše o špinavou bombu čili zbraň způsobující radioaktivní zamoření rozmetáním radioaktivních látek klasickou výbušninou.  

„Po útoku na New York a Washington se čekalo, že brzy přijde další podobně velký útok. Ale od té doby, snad s výjimkou čtyřdenního běsnění v indické Bombaji v roce 2008, se nic tak dobře organizovaného ze strany islámských extremistů neodehrálo,“ uvedl šéf newyorského týmu pro boj s terorismem v letech 2003–2008 Kevin Sheenan. Unesená letadla podle něj již nehrozí a chemický, biologický či nukleární útok je podle něj extrémně těžkým úkolem. I přesto byla Evropa již dvakrát na pozoru – v červnu 2015 a letos v březnu.

V červnu 2015 pětatřicetiletý Jassin Salhin zaútočil v Lyonu na svého šéfa a uřízl mu hlavu. Později se ukázalo, že chtěl vyhodit rozsáhlou továrnu, v níž pracoval, do povětří. Letos v březnu pro změnu belgická policie zjistila, že dva zaměstnanci jaderné elektrárny ve městě Doel uprchli do Sýrie, aby se připojili k Islámskému státu. A s elektrárnou byli poté spjati další islamisté. „Byly obavy, že vražda může být součástí plánu Islámského státu dostat radioaktivní materiál do ovzduší,“ řekl tehdy mluvčí státní agentury pro bezpečnost jaderných elektráren Sebastien Berg. 

Elektrárny jsou však považovány za dostatečně chráněné, pro masivní útok je spíš hrozbou například železnice. „V roce 2007 britská zpráva o teroristických hrozbách upozornila, že vlaky jsou jedním z nejzranitelnějších cílů. A co se od té doby změnilo? Kdo vás ve vlaku zkontroluje?“ uvedla americká žurnalistka Abigail R. Esmanová. „Takový útok může být přitom obrovský, v mnoha případech větší než útok na letadlo či na průmyslový provoz. Často je v nich i více lidí. Ale to nemusí být ta největší hrozba. Na stejných trasách, kudy putují cestující, jsou ve stejné chvíli přepravovány zásobníky se smrtelně nebezpečnými látkami, často projíždějí hustě zalidněnými oblastmi. Nastupte si do vlaku a položte si otázku: Myslí tady opravdu někdo na teroristickou hrozbu?“ otázala se závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…