Noviny: Zeman chystá ples, výtěžek poputuje na charitu, smoking netřeba

18.02.2015 10:25

Španělský sál Pražského hradu přivítá na konci března několik stovek tanečníků. Na reprezentační ples, první za dobu, co je ve funkci, je pozval Miloš Zeman. Do největší slavnostní místnosti Hradu dorazí politici, diplomaté a významné osobnosti kulturního života. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Noviny: Zeman chystá ples, výtěžek poputuje na charitu, smoking netřeba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další obdoba Hovorů z Lán s prezidentem Milošem Zemanem.Tentokráte živým vysíláním na internetových stránkách Blesku

„Pozváno bylo zhruba 700 lidí,“ potvrdil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Hosté s partnerkami a partnery budou proudit Matyášovou branou, po schodišti Plečnikovy Sloupové síně a přes Rothmayerův sál až na parket. Vstupenka na slavnostní událost bude stát tisíce korun. Přesnou částku mluvčí nesdělil a nesdělila ji ani Dominika Rybínová z prezidentského fondu, který je organizátorem plesu. „Teprve lidem, kteří se po e-mailu zaregistrují, budeme rozesílat přesné instrukce včetně částky, kterou mají zaplatit,“ uvedla Rybínová.

Spoluorganizátorem je také nadační fond první dámy Ivany Zemanové. Výtěžek ze vstupného půjde rovným dílem do obou fondů. Peníze z účtu nadace prezidentovy manželky putují na pomoc ohroženým dětem, seniorům či lidem bez domova nebo v ústavech. První dáma se zaměřuje hodně například na podporu tzv. Klokánků.

Hlava státu výtěžek svého fondu dává na splácení státního dluhu. Za první vybraný milion už vloni v létě Zeman nakoupil státní dluhopisy, které pak znehodnotil. Symbolicky tak prý splatil jistinu dluhu. Ten ovšem dosahuje zhruba 1,7 bilionu korun.

Rozpaky může vzbuzovat oděv, který Hrad hostům předepsal. Pro dámy jsou to dlouhé večerní šaty pro pány černý oblek. Podle módních odborníků by to měl však u pánů být smoking. Vyhlášený odborník na etiketu Vladislav Špaček je však k tomuto dresscode shovívavý: „Počítá se s účastí velkého počtu lidí, a ne každý si může smoking koupit nebo půjčit,“ říká Špaček. V době jeho působení na Hradě s Václavem Havlem se prý na podobné události rovněž nenařizovalo nosit smoking.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…