Noviny mají jasno ohledně střelce z Halle. Pravicový extremista bez kamarádů, dokonce zveřejnil manifest

10.10.2019 11:51

Zabít co nejvíce Židů. To byl cíl útočníka, jenž včera střílel v synagoze v Halle. Zbraně mu však naštěstí selhaly. Píše to server Novinky.cz.

Noviny mají jasno ohledně střelce z Halle. Pravicový extremista bez kamarádů, dokonce zveřejnil manifest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Sedmadvacetiletý Stephan Balliet, jenž včera útočil v saském Halle, byl podle sousedů a kolegů nenápadný muž bez přátel, jenž trávil hodně času u počítače. Při jeho činu ve středu zemřeli dva lidé, dva lidé jsou zranění. Motivem činu byla nenávist vůči Židům a pravicový extremismus. 

Útočník si zbraně vyrobil sám doma, postupně však všechny selhaly. Nenaplnil tak svůj cíl, že zabije všechny lidi v synagoze. Krátce před svým činem Balliet zveřejnil manifest na internetu. Připodobnil se tak podle serveru Novinky.cz například Andersi Breivikovi či Brentonu Tarrantovi, který vraždil v novozélandském městě Christchurch.

Manifest, v němž zdůvodnil, proč chce zabít co nejvíce Židů, napsal v angličtině, aby mu všichni rozuměli. Chtěl posílit morálku ostatních utlačovaných bílých. Synagogu v Halle si vybral nejen kvůli svátku Jom kipur, jenž židé ten den slavili, ale také proto, že byla nejblíže jeho bydlišti. Z akce si sám natáčel video, na němž je patrné množství nadávek.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…