Noviny naznačují, že Martin Konvička by mohl vstoupit do politiky

20.01.2015 7:16

Zejména na Facebooku doposud vystupovala skupina Islám v ČR nechceme. Minulý pátek na sebe upozornila demonstrací na Hradčanském náměstí a podle Lidových novin to byl jen úvod rozsáhlých ambicí skupiny. Ta by se prý měla přerodit v politické hnutí.

Noviny naznačují, že Martin Konvička by mohl vstoupit do politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Konvička

„Před rokem jsme byli banda internetových žvanilů, která byla sotva schopná sehnat padesát lidí před palestinskou ambasádu. Dnes zavedené strany přejímají naši agendu,“ popsal na zmíněné „protiislámské“ demonstraci vývoj hnutí docent Martin Konvička.

Právě on je podle Lidových novin hlavní tváří skupiny. Vysokoškolský pedagog z Českých Budějovic je uznávaným expertem v oblasti zoologie, mimo jiné vede laboratoř temperátní biodiverzity v Akademii věd, často publikuje i v zahraničních časopisech a účastní se akademických konferencí.

Podle odborníka na média Jana Motala, kterého oslovily Lidové noviny, je takový člověk na pozici lídra rodící se názorové platformy velmi vhodný. „Autorita vědců má v Česku obecně velkou váhu,“ připomíná.

Na druhou stranu Lidové noviny připomněly incident z loňského roku, kdy se měl docent Konvička dostat na sociálních sítích do ostré debaty se svou studentkou, která islamisty hájila a kterou měl Konvička zesměšňovat a snad dokonce i hrozit vyhazovem ze školy. Rektor Jihočeské univerzity tehdy jeho chování označil za „hanebné“, zejména na univerzitě, která si prý velmi zakládá na své svobodě a demokratičnosti. „Velmi mě zneklidňují nejenom stupňující se hulvátství prezentovaných výroků, ale též jejich společenské nebezpečí,“ uvedl.

Konvička se zviditelnil zejména podporou zákonné předlohy novely zákona o církvích, která by umožnila jejich větší prověřování tajnými službami a dalšími bezpečnostními institucemi. Návrh společně s poslanci hnutí Úsvit dokonce sám prezentoval novinářům. Ministr kultury Daniel Herman však novelu označil za zbytečnou, neboť současná úprava je prý dostatečně přísná.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…