Noviny pátraly po minulosti Zemanova muže Nejedlého. Našly mrtvé firmy bez dluhů

17.03.2014 8:42

Ani po 168 dnech se nepodařilo novinářům Lidových novin získat životopis hlavního poradce prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého. Ten rovněž zastává post prvního místopředsedy Strany práv občanů - zemanovci a také jednatele firmy Lukoil Aviation Czech, která obchoduje s českým státem. „Ani Kancelář prezidenta republiky a sekretariát strany nereagují,“ napsal list ve svém pondělním vydání. Proto se rozhodl pátrat po Nejedlého minulosti sám.

Noviny pátraly po minulosti Zemanova muže Nejedlého. Našly mrtvé firmy bez dluhů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý se zdraví s Jaromírem Duškem

V této souvislosti list upozorňuje, že v roce 2009 Nejedlý za Lukoil Aviation Czech podepsal smlouvu se Správou státních hmotných rezerv na dodávky nového a zároveň odběr starého leteckého benzinu. „Smluvní závazky splnil jen částečně, a proto mu správa vyměřila smluvní pokutu 27 milionů korun, kterou Lukoil dosud neuhradil,“ napsal deník s tím, že celý případ nyní míří k soudu.

Redaktoři listu při pátrání po Nejedlého minulosti zjistili, že figuroval ve dvou firmách, zapsaných v německém obchodním rejstříku, jednalo se o firmy Nejedly Trading GhbH a Nejedly Trading Verwaltungs GmbH. Firmy podle deníku vznikly v září 1994. „V prvním podniku byl Nejedlý jednatelem, ve druhém vystupoval jako komanditista (typ společníka v komanditní společnosti – pozn. LN). Druhým jednatelem firmy Nejedly Trading Verwaltungs byl Aslan Gelkhaev, což je první známá indicie Nejedlého vazeb na Rusko,“ píše list s tím, že německé úřady o Gelkhaeovi mají zapsány jen to, že bydlí v Moskvě. Deník tvrdí, že na Gelkhaeva byl spáchán neúspěšný atentát.

Období pěti let zahaleno tajemstvím

Podle listu se o Nejedlém „vypráví“, že v Německu obchodoval s luxusními vozy, které prý vyvážel zejména do Ruska. Společnost Nejedly Trading Verwaltung Nejedlý dle listu nevlastnil, byl pouze jednatelem. „Vlastníci byli tři: Gelkhaev, Edgar Rinke z Dortmundu a firma Bücher GmbH, sídlící stejně jako společnosti nesoucí Nejedlého jméno v Bochumi,“ napsal list.

Podle něj byla firma Nejedly Trading Verwaltungs z rejstříku vymazána v roce 2001, Nejedly Trading o rok později. „U obou je poznámka, že po nich nezůstaly žádné dluhy, nesplacené úvěry či nezaplacené daně," napsal deník s tím, že Nejedlý v těchto firmách působil po celou dobu jejich existence.

V roce 2002 podle listu Nejedlý zakládá v ČR firmu Ene Investment, společnost s anonymními akciemi, která dnes ze 40 % vlastní Lukoil Aviation Czech. „Co se přesně dělo od vymazání německých firem do založení pobočky Lukoilu v České republice v  září 2007, zatím není jasné,“ napsal deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…