Noviny pražských radnic stojí ročně miliony

15.07.2012 14:39

Pražské městské části utratí za vydávání novin ročně milionové částky. Zpravodaje se výrazně liší cenou a rozdíly jsou i v jejich kvalitě. Některé vycházejí pouze v tištěné podobě, jiné jsou k dispozici i na internetu.

Noviny pražských radnic stojí ročně miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Všechny radnice, od kterých se podařilo získat ČTK informace, poskytují lidem noviny zdarma. Některým radnicím část nákladů totiž pokrývá příjem z inzerce. Klasickými novinami oslovuje občany radnice Prahy 2. Ročně vydá za noviny 1,3 milionu korun. Do schránek lidem zdarma posílá 30 tisíc výtisků.

Z inzerce se do radniční kasy vrací 700 tisíc korun. Nová koalice Prahy 3 nedávno zrušila kritizované koncesní řízení na dodavatele radničních novin. Městská část za ně měla v deseti letech utratit rekordní částku 80 milionů. Žižkovští radní ale rozhodli, že výrobu zajistí zaměstnanci radnice.
 
Praha 4 vydá za zpravodaj s názvem Tučňák zhruba 2,6 milionu korun. Radnice distribuuje 74 tisíc výtisků. Zpravodaj je k dispozici i na webu. "Příjem z 
inzerce v měsíčníku Tučňák náleží zhotoviteli časopisu, s nímž je smlouva uzavřena na dobu neurčitou," řekl mluvčí radnice Michal Sochor.
 
Noviny na kvalitním křídovém papíře vydávají radnice Prahy 5 a Prahy 11. Měsíčně rozdají přes 40 tisíc výtisků. Pátá městská část zaplatí měsíčně více než 
202 tisíc korun, ročně tedy asi 2,4 milionu. Prahu 11 přijdou ročně noviny přibližně na milion. Příjem z inzerce dostává firma, která zajišťuje výrobu novin.
 
Na webu mesicnikosmicka.cz zveřejňuje noviny Praha 8. Zpravodajů má náklad 64 tisíc výtisků a ročně stojí okolo čtyři až 4,5 milionu. Z inzerce vynáší 2,8 
milionu.  Za 35 tisíc vydání barevného časopisu Devítka zaplatí devátá městská část téměř 3,3 miliony. "Za období prvních čtyř měsíců roku byl příjem z inzerce 261 758 korun bez DPH ," uvedla mluvčí Jitka Fišerová.
 
Noviny dostávají do schránek obyvatelé Prahy 12. Ročně stojí zpravodaj 855 tisíc, což je nejméně ze všech radnic. Noviny navíc vydělají více než milion korun na inzerci.  Asi dva miliony za noviny Prahy 13 pokryje příjem z inzerce. Praha 14 vydá za noviny 267 tisíc a příjem z inzerce činí 55 tisíc korun měsíčně. Lidé dostávají  21 tisíc vydání.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…