Noviny přinášejí výpovědi svědků, které Andreje Babiše nepotěší

16.05.2014 9:24

O včerejším průběhu soudního líčení u bratislavského soudu ve věci žaloby Andreje Babiše na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) kvůli jeho údajné spolupráce s StB informují dnes hned tři deníky. Jednak Právo a jednak Babišovu Agrofertu patřící MF Dnes a Lidové noviny.

Noviny přinášejí výpovědi svědků, které Andreje Babiše nepotěší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Babiš coby ministr financí byl prokazatelný spolupracovník StB?

29%
71%
hlasovalo: 31511 lidí

Ač mají první dva jmenované tituly rozdílné majitele, tentokrát umístily článek o zmíněném sporu na stejné místo - zcela dolů na druhou stranu. A informace v obou článcích vyznívají v neprospěch Babiše.

Babišovi má před soudem uškodit teprve předevčírem objevený svazek

MF Dnes informuje o tom, že historikové teprve předevčírem objevili v archivech StB svazek „Nosič“, který prý může ovlivnit rozhodnutí bratislavského soudu o Babišově minulosti. Informace v tomto svazku totiž prý mohou vyvrátit tvrzení nynějšího českého ministra financí, že si estébáci zprávy od něj vymýšleli.

Právo zase přináší informace o výpovědi zaměstnance ÚPN Jerguše Sivoše před bratislavským soudem. Z jeho slov vyplývá, že archivní svazky, které se zmiňují o údajné spolupráci Babiše s StB, byly vedeny náležitě podle tehdejších předpisů.

Podepisování vázacích aktů s StB na veřejných místech prý nebylo nic neobvyklého

Že předložené spisy týkající se agenta Bureše, což mělo být krycí jméno Babiše jako spolupracovníka StB, působí autenticky, před soudem vypověděl i odborný pracovník českého Ústavu pro studium totalitních režimů Radek Schovánek. Uvedl, že pokud měl vázací akt agenta Bureše proběhnout na veřejném místě – ve vinárně -  tak to možné bylo, protože to směrnice umožňovala. „Vázací akt se na veřejném místě uskutečňoval celkem běžně,“ uvedl Schovánek.

Lidové noviny článek o kauze umístily do přibližně horní čtvrtiny třetí strany a o kauze informují nejobšírněji. Stejně jako Právo informují o výpovědi Sivoše, ovšem nepíší, že je to zaměstnanec ÚPN, nýbrž jej označují jen jako historika. Sivoš prý zpochybnil dřívější výslechy bývalých řídících důstojníků agenta Bureše Júlia Šumana a Františka Hákáče, jejichž výpovědi vyznívaly spíše ve prospěch Babiše. Především s ohledem na to, že měli na agenta Bureše založit falešný spis a zapisovat do něj záznamy z akcí, které se ve skutečnosti nikdy nestaly. Sivoš ale tato tvrzení zpochybnil. „Je přirozené, že nadále chrání identitu svých agentů. Podepsali mlčenlivost, utvořil se mezi nimi vztah, oni nevyzrazují své zdroje,“ myslí si Sivoš o tom, proč oba bývalí důstojníci StB třicet let staré kontakty s Andrejem Babišem popřeli.

Právník Andreje Babiše Vojtech Agner včerejší výpovědi svědků před soudem okomentoval pro LN slovy: „Nevyvrátili žádná naše tvrzení a i jejich výpovědi jsou založeny na dohadech.“

Jak deník dodal, líčení je odročeno na 26. června, kdy mají zaznít závěrečné řeči a také rozsudek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…