Noviny propojují Babišova poslance s Davidem Rathem. A přinášejí konkrétní příběh

09.01.2014 6:58

Do sněmovny přichází nově zvolený poslanec za ANO Pavel Čihák. Podle Hospodářských novin si s sebou ale nese minulost hlavního rozdělovače miliard, které za éry hejtmana Davida Ratha utrácel Středočeský kraj za opravy silnic. Spojenectví Čiháka, jako ředitele krajské údržby silnic, a Ratha prý bylo tak silné, že toto duo mělo vliv na všechny dopravní investice.

Noviny propojují Babišova poslance s Davidem Rathem. A přinášejí konkrétní příběh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obžalovaný David Rath

Anketa

Má Zeman jmenovat do konce ledna Sobotku premiérem?

34%
hlasovalo: 5802 lidí

„V podstatě oni dva naplánovali a rozhodli, co se postaví. Radní do toho nemohli mluvit," prozradil Hospodářským novinám někdejší radní Zdeněk Seidl.

Na oba muže dopadá stín podezření, že zakázky byly předražené. Příkladem může být rekonstrukce silnice a dvou mostů mezi Čechticemi a Loktem na Benešovsku. Za Ratha měla stát 81 milionů. Když ale hejtmana obvinili z korupce, radní tendr zrušili. A místo losovačky pěti firem vyhlásili otevřenou soutěž. A cena klesla na 44 milionů.

Už dva týdny po Rathově zatčení vedení kraje Čiháka odvolalo a vypsané tendry stoplo. „Tušili jsme, že zakázky mohou být příliš drahé. A to se potvrdilo," uvedla Zuzana Moravčíková, která se po Rathovi stala dočasnou hejtmankou.

Čihák podezření odmítá. Hájí i exhejtmana Ratha

Čihák ale svůj vliv na zakázky odmítá, vše prý řídil investiční odbor kraje. „Rath se mě maximálně zeptal, v jakém je ta která silnice stavu. Jestli opravdu potřebuje opravit. Nechtěl vyhazovat peníze oknem," popisuje svou roli poslanec a dopravní expert hnutí ANO Andreje Babiše.

Podle deníku spadly výrazně ceny i v dalších opakovaných soutěžích. Rath má ale své vysvětlení, kvalita jde podle něj na úkor ceny.

Čihák spolu s Rathem měli podle radních sami rozhodovat například o tom, kam poputuje v roce 2011 půl miliardy korun. „Nikdy se o tom finálním seznamu oprav v radě nehlasovalo. Dva lidi fakticky rozhodli, za co se peníze utratí," vzpomíná Robin Povšík (ČSSD), bývalý náměstek pro dopravu.

Čihák přiznává, že si s Rathem rozuměli. Naznačované spojenectví, kdy sami ovlivňovali všechny investice, ale odmítá. „Já si ho dodnes vážím. Všechny materiály o dopravě měl perfektně nastudované, spal jen pět hodin denně," vzpomíná poslanec.

Mohl skončit ve vězení

Pavel Čihák má ale ještě jeden vroubek, který ovšem s politikou nesouvisí. V roce 2010 u něj v autě našli policisté medvědí kůži, medvědí maso a pušky. Dnešní poslanec se ale hájil, že chráněného medvěda nezastřelil, koupil ho prý na Slovensku, aniž by tušil, že je to zakázáno. Soud stíhání zastavil poté, co dal 100 tisíc korun na charitu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…