Nový karlovarský hejtman Kubis: Kraj čekají zásadní výzvy

01.01.2020 18:50

Hejtmanem Karlovarského kraje se dnešním dnem stal Petr Kubis. Nahradil Janu Mračkovou Vildumetzovou (oba ANO), která se funkce hejtmanky vzdala kvůli svému těhotenství. Kraj, který bude řídit sice jen do podzimních voleb, čekají v nadcházejícím roce závažné výzvy, které bude třeba řešit, řekl ČTK jednapadesátiletý hejtman.

Nový karlovarský hejtman Kubis: Kraj čekají zásadní výzvy
Foto: Karlovarský kraj
Popisek: Karlovarský kraj, logo.

Anketa

Čí novoroční projev jste sledovali?

hlasovalo: 3256 lidí
„Náš kraj čeká útlum těžby. Není to nové téma, Sokolovská uhelná na něj upozorňuje už dlouho a je v tomto ohledu velmi aktivní. Ve spolupráci s ní se na to připravuje i kraj. Budeme potřebovat nová pracovní místa, pokud možno kvalifikovaná, lidé, kteří nenajdou uplatnění, musí mít k dispozici programy Úřadu práce, kontaktní místo, kam by se obrátili pro radu. Čekáme ale taky zásadní systémovou pomoc ze strany státu, kterou by za vytěžené zásoby náš uhelný region měl získat,“ řekl Kubis.

Připomněl, že do kraje se podařilo získat mimořádného investora, společnost BMW Group, která na Podkrušnohorské výsypce chystá stavbu zkušebního centra pro autonomní vozy. Podle Kubise to pro kraj znamená příležitost práce s přidanou hodnotou i provázanost se středním i vysokým školstvím, protože koncern už dnes spolupracuje s našimi technickými školami i univerzitami.

„Pomůže nám to konečně rozvíjet vědu a výzkum, což tady chybí. Dostali jsme se mezi šest uhelných regionů Evropy, které budou mít k dispozici tým odborníků na pomoc s přípravou transformačních projektů, abychom se s budoucím útlumem těžby a takzvanou transformací vypořádali,“ věří Kubis. Pomoci by měla také vládní agentura CzechInvest, která by podle příslibu ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) měla více směrovat investory do Karlovarského kraje.

„Další klíčová oblast je pro nás lázeňství, jež si vzhledem k své tradici a významu pro kraj zaslouží plnou podporu. Například i v rámci Institutu lázeňství a balneologie, který se zaměří na výzkum v této oblasti a prokázání účinků lázeňské léčby a léčebných metod, jimiž je náš region proslulý na evropské i světové úrovni,“ řekl Kubis.

Velkým problémem Karlovarského kraje je podle Kubise nedostatek pedagogů ve školách v kraji. I tady se kraj bude muset snažit situaci řešit. „Nabídneme jim náborové příspěvky, těm nekvalifikovaným opět i možnost doplnění studia ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni. Musíme dosáhnout toho, aby z našeho kraje neodcházeli mladí lidé, kteří jdou studovat jinam a zpátky se nevracejí. To souvisí s nabídkou nových vysokoškolských oborů, které by se u nás měly otevřít na základě spolupráce se zmiňovanou ZČU, ale třeba i s ČVUT. Mladí lidé ale očekávají i nabídku kvalitního bydlení, zajištění jeslí, školek pro rodiny, volnočasové vyžití. I na tom budeme postupně pracovat,“ řekl nový hejtman.

I když je změna v čele kraje významná, Podle Kubise na činnosti vedení kraje nebude mít podstatný vliv. „Žádné zásadní změny samozřejmě nechystám, v pozici hejtmana budu do říjnových krajských voleb 2020, tedy poměrně krátkou dobu. Všichni radní pracují ve svých funkcích tři roky, svou odpovědnost a povinnosti mají přesně dány, tedy budeme dál pokračovat v naší práci. Ve vedení kraje jsme fungující tým a ten bez ohledu na stranickou příslušnost řeší všechny úkoly, které máme,“ řekl ČTK.

Dnes už bývalá hejtmanka Mračková Vildumetzová zůstane členem tohoto týmu. „Paní bývalá hejtmanka má mnoho zkušeností, je díky práci poslankyně a dříve předsedkyně Asociace krajů v neustálém kontaktu s vládou, ministry, s řadou institucí. Funguje jako ‚vyslanec‘ našeho kraje, který vyjednává potřebné věci se státem. I v budoucnu bude mít ve vedení kraje kromě financí na starosti právě jednání s centrálními orgány, což nám velmi pomůže,“ řekl Kubis.

Ve vedení kraje měl Kubis dosud na starosti sociální oblast. Věnovat se jí bude nadále a neobává se, že by se jeho povýšením do funkce hejtmana tato oblast stala méně významá. „Za tři roky jsme nastartovali v oblasti sociálních věcí a bezpečnosti spoustu věcí, které potřebují dotáhnout do konce. Jde třeba o nastavení celého systému sociálních služeb v kraji, opravy a rekonstrukce domovů pro seniory a osoby se zdravotním postižením, zlepšení bezpečnosti škol, veřejných prostranství. Pro mě samotného je velká výhoda, že jsme si nastavili od začátku jasný styl práce, a vím, že odbory takzvaně jedou naplno,“ řekl Kubis.

V roli hejtmana chce pokračovat v úzkém kontaktu s občany a starosty obcí a měst v kraji. „Díky nim máme představu, co je v kraji třeba řešit a jaké problémy mají,“ řekl Kubis.

Posun z pozice náměstka do funkce hejtmana bude ale mít dopad i na osobní život Petra Kubise. „Nechtěl bych se úplně vzdát volného času a šidit rodinu, i když samozřejmě počítáme s tím, že příští měsíce to bude velmi náročné. Jsem ale zvyklý na velkou pracovní zátěž, když ji občas budu moci vyvážit posilovnou, sportem, tak bych byl rád,“ řekl ČTK.

První zkoušku nové role si Kubis odbyl už na prosincovém zastupitelstvu kraje, kde symbolicky převzal od odcházející hejtmanky hejtmanský řetěz. I když je jeho délka upravitelná, nastavovat se nemusí. „Řetěz zůstane tak, jak je, nebude se zkracovat ani prodlužovat,“ dodal nový hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…