Nový nápad z Brna: Popíjecí centrum pro bezdomovce, aby nedělali ostudu na ulicích

02.09.2018 8:08

Jak vyřešit problém s opilými bezdomovci v brněnských ulicích? Tamní magistrát přišel podle některých s celkem kuriozním nápadem. Jako první v Česku ve své nové sociální strategii totiž představil myšlenku založení speciálního denního nízkoprahového centra. Sem by lidé bez domova směli nejen přijít v již podnapilém stavu, ale alkohol by zde případně mohli dále konzumovat, informoval server Lidovky.cz.

Nový nápad z Brna: Popíjecí centrum pro bezdomovce, aby nedělali ostudu na ulicích
Foto: hns
Popisek: Bezdomovec, ilustrační foto

Brno věří, že by se takovýmto centrem podařilo eliminovat počet bezdomovců, kteří se v ulicích města pohybují především přes den a konzumují alkohol. Podle magistrátu tito lidé opakovaně narušují veřejný pořádek a městská policie kvůli nim musí vydávat finance i energii na řešení konfliktních situací. Takzvané „centrum s mokrým režimem“ by mohlo bezdomovcům poskytnout prostor k pití omezeného množství alkoholu.

Jedinou podmínkou toho je, aby dodržovali stanovená pravidla konzumace a chování. Do takového zařízení by mohli docházet pak i podnapilí. To doposud v centrech sociálních služeb bylo zakázané a i to byl hlavní důvod, proč pod vlivem alkoholu na ulicích zůstávali.

Celý projekt je nyní na samém začátku. Podle protidrogové koordinátorky z odboru sociální péče města Brna Veroniky Fiedlerové probíhá v současné době přípravná fáze. „Jejím cílem je pečlivě zmapovat situaci, analyzovat lokální specifika, věnovat dostatečný prostor diskuzím se všemi subjekty a službami, kterých se problematika dotýká,“ uvedla s tím, že podle hrubých odhadů by se na pilotní fázi projektu, která má za cíl ověřit fungování služby, vynaložilo mezi 4 až 5 miliony korun ročně.

Podobná zařízení, ve kterých je povoleno klientům popíjet, fungují i v dalších evropských zemích, například ve Velké Británii, Německu nebo Rakousku. Ředitel divize odborných služeb pro Jihomoravský kraj Podaných rukou Jiří Dolák také poukazuje na to, že celé centrum musí klientům nabídnout něco speciálního. „Něco, co by je alespoň částečně stáhlo z ulice a my jim mohli pomoci. Jsou klienti, u kterých z velké části není šance na abstinenci, takže v jejich případě by šlo spíše o omezování škod a snížení rizika nebezpeční pro ně a okolí,“ upřesnil Dolák.

Původní zdroj ZDE

Odborníci se jednoznačně shodují, že centrum tohoto druhu je v Brně potřeba. „Hledání řešení společně s magistrátem je na místě. Přes den v centru města během jedné procházky uvidí člověk spousty lidí bez domova, kteří jsou pod vlivem alkoholu. A často jsou i nemocní,“ uzavřel Dolák s tím, že kdyby se s těmito lidmi začalo pracovat, šetřili by například i peníze ze zdravotního pojištění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…