Nový poprask kvůli vině za 11. září 2001: Co se to vlastně děje

21.04.2016 9:46

Je možné, že se na přípravě teroristických útoků na New York z 11. září 2001 podílela Saúdská Arábie, spojenec USA? Když Američané hovoří na toto téma, často zmiňují utajenou zprávu Kongresu vyhotovenou rok po tragédii, dnes známou jako „28 stran“. Po nějaké době se debata kolem této zprávy znovu otevřela.

Nový poprask kvůli vině za 11. září 2001: Co se to vlastně děje
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

V roce 2002, krátce poté, co vyšetřovací skupina zakončila svou zprávu o útocích z 11. září, Bushova administrativa nařídila permanentně zapečetit 28 stránkovou sekci, která se zabývala možným zapojením vlády Saúdské Arábie do příprav útoků na New York. Tato část zprávy od té doby nebyla zveřejněna.

Někteří členové amerického Kongresu, kteří zprávu četli, ale nemohli se vyjádřit k jejímu obsahu, prohlásili, že její závěry jsou vcelku jednoznačné. Jeden nejmenovaný člen amerického Kongresu sdělil New Yorkeru: „Otázka je, jestli to bylo schváleno přímo královskou rodinou, nebo někým na nižší úrovni saúdské hierarchie.“

„Dokument ‚28 stran‘ se primárně týká financování teroristických útoků z 11. září a poukazuje na to, že Saúdská Arábie byla hlavním finančním zdrojem pro tuto operaci,“ prohlásil bývalý americký senátor a muž, který usiluje o zveřejnění dokumentů, Bob Graham.

Jiní američtí státníci ovšem tvrdí, že důkazy vyplývající z dokumentu jsou velmi spekulativního charakteru a také již byly vyvráceny dalšími vyšetřováními. Zveřejnění dokumentu se údajně obávají z toho důvodu, že by informace v něm obsažené mohly vyprodukovat konspirační teorie a způsobit újmu vzájemným vztahům mezi Spojenými státy a Saúdskou Arábií, které jsou již tak velmi chatrné.

Rodiny obětí teroristického útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku již vyjádřily své přání zažalovat vládu Saúdské Arábie za účast na útocích. Taková žaloba ovšem podle amerického práva není možná. Americký Kongres nyní zvažuje, jestli přijme legislativní opatření, které by podobnou žalobu umožnilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …