Nový průzkum. Bartošovi se premiérské sídlo vzdaluje v dáli

11.08.2021 16:28

Pokud by se v srpnu konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by je hnutí ANO Andreje Babiše. Ukázal to průzkum agentury Phoenix research, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici. Zatímco volební preference Pirátů a hnutí STAN stále klesají, současně vládnoucí ANO roste.

Nový průzkum. Bartošovi se premiérské sídlo vzdaluje v dáli
Foto: Repro Facebook
Popisek: Poslanec Jakub Michálek se svou partnerkou, zastupitelkou Michaelou Krausovou

Anketa

Je dobře, že byl Koudelka dočasně pověřen řízením BIS?

hlasovalo: 9406 lidí
Hnutí ANO by v srpnu volilo 24,4 procenta všech respondentů, potenciál se zastavil na 26,8 procentech. Na druhém místě by skončila koalice SPOLU (ODS, TOP09 a KDU-ČSL) s 18 procenty všech hlasů. Ta se oproti minulému měsíci zlepšila o 1,2 procenta. Na třetím místě by skončila koalice Pirátů a hnutí STAN. A právě zde je viditelný velký pokles voličů, v červnu by je volilo 24,2 procenta všech voličů, v červenci již jen 21,1 procenta a v srpnu se číslo zastavilo na 18 procentech. Volební potenciál v současné době činí 23,2 procenta.

Na čtvrtém místě se usadilo hnutí Tomio Okamury SPD, které by získalo 11,5 procenta a 13,5 procenta volebního potenciálu. Na čtvrté příčce se objevila čerstvá Přísaha Roberta Šlachty, která prakticky ve všech agenturách dobývá sněmovní lavice. U Phoenixu má 6 procent preferencí a 8,8 procenta potenciálu.

Do sněmovních bran by se jen tak tak dostala Hamáčkova ČSSD, získala 5,1 procenta.

Pod pětiprocentní hranicí je KSČM s 4,2 a 5,2 procenty volebního potenciálu. Do Sněmovny by se nedostala ani formace Trikolora Svobodní Soukromníci, jejichž volební preference se zastavily na 3,1 procentech. Aliance pro budoucnost Pavla Sehnala si od minule polepšila a nyní by získala celých 2,5 procenta. Poslední v grafu jsou Zelení, kteří mají 1,1 procenta.

Výzkum agentura Phoenix research realizovala v prvních deseti dnech měsíce srpna na vzorku 1066 respondentů po celé České republice. Volební účast by v současné době byla necelých 59 procent.

Preference a potenciál, srpen 2021, agentura Phoenix research

A trendy, kde je viditelný růst ANO a propad dvojkoalice Piráti, STAN

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…