Nový průzkum: Pavel vítěz. Nerudová padá. Bašta skáče na 4. místo

09.01.2023 17:17

První kolo prezidentských voleb by počátkem ledna podle agentury Median vyhrál generál Petr Pavel se ziskem 29,5 procenta hlasů před bývalým premiérem a předsedou ANO Andrejem Babišem, který by získal 26,5 procenta hlasů. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová by skončila třetí se ziskem 21 procent, v porovnání s prosincovým modelem si znatelně pohoršila. Výsledky průzkumu z 5. až 9. ledna dnes agentura zveřejnila na on-line tiskové konferenci. Čtvrtina voličů si podle Medianu stále není jistá, koho bude volit.

Nový průzkum: Pavel vítěz. Nerudová padá. Bašta skáče na 4. místo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Petr Pavel oslovoval voliče a rozdával své materiály na náměstí I.P.Pavlova

Pavel i Nerudová by podle průzkumu porazili Babiše ve druhém kole se ziskem tří pětin hlasů. Pavel by vyhrál finále nad Babišem se ziskem 59 procent hlasů, Nerudová se ziskem 60 procent hlasů. Osm procent voličů by v obou případech bylo nerozhodnutých. Případný duel mezi Pavlem a Nerudovou by podle Medianu vyhrál generál se ziskem 56 procent hlasů při 17 procentech nerozhodnutých.

Anketa

V případě, že by se tito kandidáti dostali do 2. kola, koho byste volili?

hlasovalo: 11102 lidí
Bývalá rektorka Nerudová se v porovnání s prosincovým volebním modelem agentury propadla o 6,5 procentního bodu. Babiš i Pavel si naopak od prosince mírně polepšili. Na čtvrté místo poskočil poslanec SPD Jaroslav Bašta, který by získal sedm procent hlasů, což je od prosince nárůst na dvojnásobek. Senátor Pavel Fischer by získal šest procent hlasů, další senátor Marek Hilšer čtyři procenta. Shodně 2,5 procenta hlasů by měli podnikatel Karel Diviš a odborový předák Josef Středula, který však nyní z voleb odstoupil. Outsiderem voleb zůstává bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima, který by měl počátkem ledna podporu 0,5 procenta voličů.

Pouze polovina z tisícovky dotázaných si podle Medianu byla jistá tím, že půjde volit konkrétního adepta na prezidentský úřad. Dalších 26 procent volit chce, ale ještě neví jistě, koho bude volit. Desetina si je jistá svým favoritem, ale nikoliv účastí. Nejpevněji jsou rozhodnuti Babišovi a Pavlovi voliči, jichž je více než polovina. Pavel podle agentury posílil od prosince své volební jádro na Babišových 18,5 procenta voličů. Generálův volební potenciál činil 31 procent. V případě expremiéra to bylo 29 procent, u někdejší rektorky 23 procent.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Každý prezident by měl nejdřív sedět v base , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePavel_K , 09.01.2023 19:07:38
kde mu bachaři upraví jeho vlastnosti charakterové, morálně-volní a tak. Touto průpravou prošli např. Husák s Havlem a oba zdaleka nebyli nejhorší prezidenti v historii... Babiš nebyl ani ve vyšetřovací vazbě, narozdíl od pana Bašty, ergo na prezidentování Babiš nedozrál. Také proto budu pana Baštu volit.

|  5 |  1

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…