Nový ředitel agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek prý nechystá zásadní změny

05.06.2015 15:25

Do čela vládní agentury pro sociální začleňování, kterou v posledních týdnech zmítaly spory, nastoupil v pátek nový ředitel Radek Jiránek (41). Dosud vedl odbor prevence kriminality na ministerstvu vnitra. Nahradí Martina Šimáčka, kterého k nevůli řady zaměstnanců agentury v dubnu odvolal ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), pod něhož úřad spadá.

Nový ředitel agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek prý nechystá zásadní změny
Foto: rep
Popisek: Domy na ostravském Přednádraží

Kvůli odvolání Šimáčka a rozdílným představám o budoucí podobě a fungování instituce vedou s ministrem Dienstbierem pracovníci agentury několik týdnů spor. Více než 20 lidí ze sedmi desítek dalo výpověď. 

Dienstbier věří, že jmenování Jiránka pomůže uklidnění situace. "Očekávám, že nový ředitel přispěje ke stabilizaci. Jedním z jeho úkolů bude ty, kteří odcházejí, nahradit," řekl Dienstbier na konci května, když oznámil, že právě Jiránek uspěl ve výběrovém řízení. 

O post šéfa agentury se ucházelo sedm kandidátů. Všichni dostali pozvání k pohovoru. Jeden z uchazečů svou přihlášku nakonec stáhl. Komise vybrala dva kandidáty - Jiránka a manažera Otevřené společnosti Marka Hojsíka, který se věnuje problematice romské integrace a evropských fondů. Podle ministra Hojsík jedno z kritérií nesplnil, Jiránek zvládl všechny, a v konkurzu tak zvítězil. 

Jiránek už jednal s nespokojenými zaměstnanci agentury

"Toto nové působení beru jako velkou výzvu, kdy v lokalitách a pro sociálně vyloučené budeme moci nabídnout nejen bezpečí, ale podílet se i na zaměstnanosti, vzdělání a dalších službách, kterých se jim nedostává," uvedl dříve Jiránek. 

Dodal, že nebude v agentuře dělat žádné "převratné kotrmelce". Chce situaci uklidnit a případně hledat "dostatečně kvalitní kolegy a kolegyně", kteří by měli nahradit lidi ve výpovědi. Po nástupu v červnu chce kontaktovat radnice míst, s nimiž by agentura měla v budoucnu spolupracovat. 

Dnes se Jiránek zúčastnil i s několika protestujícími zaměstnanci agentury jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Podle Petra Čápa, který byl schůzky účasten, se zaměstnancům agentury podařilo uhájit její celistvost. Od premiéra prý také dostali příslib, že by do budoucna mohla agentura působit na úrovni sekce úřadu vlády. Nejprve ale prý musí být posílena sekce pro lidská práva. "To je, myslím, maximum, co nám asi protistrana může slíbit," podotkl Čáp k výsledkům druhé schůzky s premiérem. Další jednání neočekává. 

Jiránek se o místo šéfa agentury ucházel už před lety. Tehdy ho ve výběrovém řízení porazil právě Šimáček. Jiránek vystudoval sociální práci na filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Na ministerstvu vnitra působil 19 let. Naposledy vedl oddělení prevence kriminality, nyní je pověřený vedením odboru prevence. 

Agentura je odbor úřadu vlády, spadá pod ministra pro lidská práva. Nyní působí ve 36 městech a obcích. V budoucnu by měla pracovat v sedmi desítkách míst, posílit by měla ze 70 na stovku pracovníků. V příštích letech by se na sociální začleňování mohlo využít až deset miliard korun z EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…