Nový rozpočet sníží výdaje ministerstva práce o 4 miliardy

05.11.2012 15:37

Ministerstvo práce by mělo podle nového návrhu rozpočtu v příštím roce snížit své původně plánované výdaje zhruba o čtyři miliardy korun. O miliardu méně by mělo dát na podpory v nezaměstnanosti. Dotace na služby pro postižené, seniory a ohrožené děti by měly být proti předchozí variantě nižší skoro o čtvrtinu, tedy o 1,75 miliardy. Celkem 800 milionů se má seškrtat na dávky z nemocenského pojištění, půl miliardy pak na provoz a platy. Vyplývá to z nového návrhu rozpočtu, který má v pondělí projednat vláda. Informuje ČTK.

Nový rozpočet sníží výdaje ministerstva práce o 4 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Podle původního návrhu, který kabinet ze sněmovny kvůli chybějící dohodě na daňovém balíčku stáhl, mělo mít ministerstvo práce na dotace pro nestátní organizace 7,85 miliardy. Nová varianta počítá s částkou o 1,75 miliardy nižší, tedy bezmála o čtvrtinu. Provozovatelé sociálních služeb si přitom už několik let stěžují na nedostatek financí. Letos oznámili, že museli svou nabídku omezit a některá zařízení zavřít.

Nezaměstnanost by mohla klesnout. Neměla by narůstat částka na podporu

Do podpor v nezaměstnanosti by podle nového návrhu mělo místo původně plánovaných 11,3 miliardy putovat o miliardu méně. Stejně by tomu mělo být i v letech 2014 a 2015. Ministerstvo financí uvedlo, že i přes krácení by se výdaje proti letošku příští rok zvedly o 1,1 miliardy, tedy o 12 procent. Navíc by prý nezaměstnanost mohla v příštích letech začít klesat, takže se nečeká, že by suma na podpory měla narůstat.

Na dávky nemocenského pojištění, kam kromě nemocenské patří mateřská, vyrovnávací příspěvek v mateřství a ošetřovné, by se mělo vydat o 800 milionů méně. Původně to mělo být asi 21,44 miliardy. V systému nemocenského pojištění jsou přebytky.

MPSV bude šetřit i na platech a provozu

Každoročně by také mělo ministerstvo proti původně chystanému rozpočtu utratit o půl miliardy méně za provoz či platy. Resort podle návrhu v příštím roce čeká také propouštění. Zatímco v roce 2013 má mít maximálně 20.352 zaměstnanců, o rok později by jich mělo být 19.158. Příští rok by do platů mělo plynout 5,43 miliardy, v roce 2014 pak 5,06 miliardy. Průměrný plat by měl klesnout z 22.221 korun v roce 2013 na 22.028 korun v roce 2014. Ostatní platby by měly příští rok činit asi 95 milionů, o rok později pak 79,25 milionu.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…