Nový šéf zahraničního odboru Hradu: Musíme být pro svět zase atraktivní

11.03.2013 11:09

Prezident Miloš Zeman vybral do svého hradního týmu diplomata Hynka Kmoníčka. Bude šéfem zahraničního odboru prezidenta. Ve své nové funkci chce přispět především k tomu, aby Česko bylo pro svět zase atraktivní. Dále chce také udržovat kvalitní komunikaci mezi Hradem a Černínským palácem. Server Lidovky.cz s ním připravil rozhovor.

Nový šéf zahraničního odboru Hradu: Musíme být pro svět zase atraktivní
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Hynek Kmoníček je ještě velvyslancem v Austrálii. Do července 2010 zastával post náměstka ministra zahraničních věcí. Do širšího povědomí české veřejnosti se zapsal především jako dlouholetý velvyslanec při OSN a také v souvislosti s úspěšným vyřešením případu zadržení českých entomologů v Indii v roce 2008, kde tehdy působil jako velvyslanec ČR.

Osobní kontakty jsou nenahraditelné

Ze své bohaté diplomatické praxe zná Hynek Kmoníček osobně na 95 procent českých velvyslanců a je přesvědčen, že právě spoluprací s nimi lze dosáhnout lepšího obrazu Česka v zahraničí „Tenhle přímý vztah se prostě nedá ničím nahradit,“ dodává nový šéf zahraničního odboru prezidenta.

Hynek Kmoníček si je také jistý, že bude dobře vycházet i s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, přestože právě po jeho příchodu na ministerstvo musel opustit pozici náměstka ministra. “Myslím, že oba máme dost načteno a prožito, abychom dokázali najít, co nás spojuje,“ říká dále v rozhovoru.

Ani politik není diskvalifikací pro post ambasadora

Obsazování postů ambasadorů vysloužilými politiky Hynek Kmoníček komentovat nechce. „Obecně ale: Pokud člověk dělá velvyslance pořádně, nemůže to být trafika. A ani politik není diskvalifikací pro post ambasadora. Moje rada tak v tomto bude jednoduchá – silným mediálním vyjádřením má dialog vždy končit, ne začínat,“ dodává.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…