Nový vývoj kolem lithia: Přihlásil se slavný miliardář a dal peníze na stůl...

16.10.2017 11:51

Skupina Arca Capital koupila podíl ve společnosti European Metals Holdings, která plánuje prostřednictvím své dceřiné firmy Geomet těžbu lithia na Cínovci. Záměrem Arky je z pozice akcionáře dohlížet na realizaci celého projektu a zabránit neoprávněnému odvádění zisků a nestandardním finančním operacím, jako k tomu docházelo v OKD.

Nový vývoj kolem lithia: Přihlásil se slavný miliardář a dal peníze na stůl...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Finančník Pavol Krúpa

Pavol Krúpa, spolumajitel skupiny, považuje plán těžby lithia společností EMH za reálně proveditelný projekt. Společnosti, které jsou propojeny s tímto projektem, Cadence Minerals Plc a Bacanora Minerals Ltd, jsou firmy podnikající v oboru. Arca chce ze své pozice aktivistického investora zodpovědně dohlížet na management obou firem tak, aby zde nedocházelo k nestandardním finančním operacím a neoprávněným odvodům zisků do zahraničí na úkor českého státu. Svůj podíl plánuje Arca dále navyšovat. 

Skupina Arca Capital svou dlouhodobou intenzivní činností dokázala, že disponuje potřebným know-how ke kontrole standardního hospodaření firem. Nejen v případě kauzy OKD a Agrobanky skupina Arca přesně popsala, jakými způsoby byly tyto společnosti tunelovány, a uskutečnila všechny dostupné kroky k nápravě situace a k dosažení navrácení neoprávněně vyvedených miliard korun nazpět. V případě dodržení principů péče řádného hospodáře může být dle Arcy projekt těžby lithia profitabilní a výhodný jak pro společnost EMH, tak pro český stát. Je třeba celý proces ohlídat od samotného počátku tak, aby nedošlo ke stejnému vyvádění financí jako například v případě OKD.

Arca chce ke své investici ve společnosti EMH přistupovat stejně zodpovědně a plnit úlohu „strážného psa“ – tedy chce ze své pozice transparentního investora dohlížet nad správným fungováním společnosti tak, aby nedocházelo k nestandardním finančním operacím a neoprávněnému vyvádění zisků do zahraničí na úkor českého státu. Arca bude mít zájem se aktivně podílet na realizaci projektu, případně i participovat na financování projektu – například prostřednictvím úpisu nových akcií. 

Arca bude vyvíjet snahu, aby byly naplněny deklarace stanovené v memorandu, které bylo podepsáno mezi resortem průmyslu a obchodu a australskou firmou EMH. Tím by měla být zajištěna dostatečná participace českého státu a naplnění projektu by mohlo přinést benefity v podobě nových pracovních míst, využití moderních technologií při zpracování této suroviny i daňové výnosy pro stát. Dle Arky je ale zásadní projekt uskutečnit co nejdříve, jelikož jeden z hlavním akcionářů společnosti EMH, společnost Bacanora Minerals Ltd, plánuje realizaci obdobného projektu také v sousední lokalitě (Německo), proto zde hrozí reálné riziko, že plány stanovené v memorandu budou zrealizovány dříve v Německu na úkor českého projektu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…