Nový vyzyvatel pro Zemana. Šéfa českých akademiků tlačí už čtyři strany

03.02.2017 7:15

Prezident Miloš Zeman se dosud jasně nevyjádřil, zda bude znovu kandidovat na Hrad, ale pokud se tak stane, možná bude čelit vážnějšímu protikandidátovi, než dosud počítal. Současný předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš zatím jasně neřekl, zda by se o prezidentský úřad ucházel, ale už teď má tichou podporu politiků hned ze čtyř politických stran. Z ČSSD, TOP 09, Starostů a nezávislých, i lidovců. Jaký by to mohl být prezident? Přesvědčte se sami.

Nový vyzyvatel pro Zemana. Šéfa českých akademiků tlačí už čtyři strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Fyzikální chemik Jiří Drahoš vede od roku 2009 Akademii věd ČR. V březnu ale možná oznámí, zda by nechtěl vést celou Českou republiku v roli prezidenta. MF Dnes tvrdí, že se akademik těší tiché podpoře hned ze čtyř stran: z ČSSD, z TOP 09, Starostů a nezávislých a také KDU-ČSL. Prozatím jde jen o tichou podporu, protože strany oficiálně žádného svého kandidáta prozatím nehledají. Mimo jiné čekají na to, jak se rozhodne stávající prezident Miloš Zeman. Ten by měl 10. března oznámit, zda bude svůj mandát obhajovat.

„Pan Drahoš je velmi seriózní člověk s velkým rozhledem, kterého si vážím,“ říká předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Zdůrazňuje však, že jde o jeho osobní názor. Minimálně část poslanců ČSSD bude takřka s absolutní jistotou stát spíše za Zemanem.

Na případnou Drahošovu kandidaturu pozitivně hledí i čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nebo předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Slova chvály zní na adresu Jiřího Drahoše také z úst předsedy STAN Petra Gazdíka. „Působí na mě velmi dobrým dojmem, prezidenta jeho typu bych si přál,“ přidává se předseda STAN.

Sám Drahoš zdůrazňuje, že by kandidoval jako občanský kandidát, pokud se tedy ke kandidatuře vůbec rozhodne. Jestliže dospěje k závěru, že se o to pokusí, rozhodně nechce mít nálepku anti-Zemana.

„Velmi vážně o tom přemýšlím. Zajímám se také o názory jiných, ať už z politické, nebo občanské sféry. Poté, co v médiích proběhlo, že zvažuji kandidaturu, dostal jsem řadu mailů. Drtivá většina z nich mi vyjadřovala podporu. Ale je to jen určitý vzorek, který samozřejmě nemůžu přeceňovat,“ podotkl Drahoš.

„Ale pokud do toho půjdu, chci do toho jít jako Jiří Drahoš. Nemělo by valný smysl jít do toho jako anti-někdo. Když srovnám Václava Klause a současného prezidenta, ani jeden z nich nenastupoval po tom předchozím se zásadně protichůdným programem. Člověk musí nabídnout především svoji představu. Přemýšlím tedy o tom, jaké by byly moje priority,“ doplnil.

Pokud by Drahoš kandidoval, klade si za cíl udržet společnost pohromadě, nestavět jednotlivé skupiny obyvatel uměle proti sobě. Narodil se na venkově a dlouhá léta tam žil, takže o něm leccos ví. Současně studoval v Praze a jelikož zná i hlavní město, odmítá, že by existovalo cosi jako pražská kavárna. I to je podle Drahoše uměle vytvořený pojem, který neuznává.

U Miloše Zemana ovšem ocenil, že udržuje kontakt s občany. Stejně by se podle Drahoše měli chovat i další politici.

„Prezident by určitě měl mluvit a směrem k politikům přenášet to, co slyší od občanů. Pokud to dělá, nepovažuji to za aktivismus. Na druhou stranu, jeho role je vymezena ústavou. Nemáme prezidentský systém, prezident by tak neměl sondovat, jak může ústavní zákony testovat či posunovat. I v našem systému má velmi dobré možnosti pojmenovávat problémy,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…