Novým premiérem Španělska je Pedro Sánchez, v Katalánsku skončila přímá správa španělské centrální vlády

02.06.2018 20:11

V Madridu dnes jako nový premiér Španělska složil před králem Felipem VI. přísahu šestačtyřicetiletý Pedro Sánchez. O chvíli později pak v Barceloně složila přísahu nová katalánská vláda v čele s Quimem Torrou. Po sedmi měsících tak v Katalánsku skončila přímá správa španělské centrální vlády.

Novým premiérem Španělska je Pedro Sánchez, v Katalánsku skončila přímá správa španělské centrální vlády
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Socialista Sánchez dnes jako první premiér země přísahal jen na ústavu, aniž by na témže stole byly položeny bible a kříž. Tuto možnost, přísahat bez přítomnosti katolických symbolů, dal politikům Felipe VI., když se stal v roce 2014 králem, upozornila španělská média. Přísaze byl podle zvyklostí přítomen i expremiér Mariano Rajoy, jehož účast vzhledem k okolnostem konce jeho vlády média předtím zpochybňovala, informovala ČTK.

Sánchez dostal důvěru poslanců v pátek zároveň s vyslovením nedůvěry vládě jeho předchůdce, předsedy lidovců Mariana Rajoye. Návrh na odvolání vlády iniciovali Sánchezovi socialisté poté, co minulý měsíc vynesl soud vysoké tresty pro bývalé regionální politiky lidovců.

Jak bude vypadat složení nové vlády, která už nemusí pro důvěru do parlamentu, by mělo být známo příští týden. Noví ministři pak rovněž složí přísahu před králem. V úřadu bude nová vláda maximálně do června 2020, kdy končí legislativní období od předchozích voleb. Sánchez slíbil, že vypíše předčasné volby. Konkrétní termín ale nesdělil. Nejdřív prý chce v zemi obnovit „stabilitu“.

Nyní čeká Sáncheze nelehké vládnutí. Jeho socialisté mají totiž v dolní komoře parlamentu jen 84 ze 350 křesel. V pátek ho sice podpořilo 180 poslanců, někteří ale hlasovali hlavně pro odvolání Rajoye a politiku socialistů plně nepodporují.

Asi nejtěžším problémem bude pro Sáncheze Katalánsko, kde mají v regionálním parlamentu od prosince opět většinu separatisté. Jejich nový premiér Quim Torra dnes prohlásil, že i jeho vláda chce pokračovat ve snaze o samostatnou republiku. Za deklaraci o nezávislosti Rajoyova vláda předchozí katalánské vedení koncem října sesadila a španělská justice je nyní trestně stíhá za vzpouru.

Torra dnes vyzval Sáncheze k dialogu. Ten Kataláncům lídr socialistů slíbil v pátek, aby získal jejich hlasy pro odvolání Rajoye. Sánchez je rovněž pro jednotu Španělska, nebrání se ale diskusi o případné úpravě autonomních statusů. Rajoy se separatisty jednat odmítal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…