O Rusnokově uřeknutí píší i v Americe

08.12.2013 8:34

Nahrávka ze streamového vysílání ČT24, v níž premiér Jiří Rusnok sděluje ministrovi obrany v demisi Vlastimilu Pickovi, že se mu nechce jet na pohřeb Nelsona Mandely, neunikla pozornosti ani zahraničních médií. Informovala o ní agentura AP, od níž zprávu převzal americký deník The New York Times.

O Rusnokově uřeknutí píší i v Americe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

"Mnoho světových lídrů prohlásilo, že v žádném případě nezmeškají pohřeb Nelsona Mandely, ale český premiér Jiří Rusnok mezi ně nepatří," uvádí server amerického deníku New York Times.

Agentura AP informovala o neformálním rozhovoru mezi Rusnokem a Pickem, v němž si Rusnok za použití vulgarismů stěžuje, že se mu cesta na pohřeb Mandely nehodí a nechce tam vůbec jet.

Článek z The New York Times ZDE.

Premiér se následně za svá slova omluvil. "Za ta slova se omlouvám. Nebylo to správné se takto vyjadřovat v souvislosti s úmrtím Nelsona Mandely a mrzí mě to," vysvětloval svou podrážděnost. "Sladit pracovní program s nečekanými událostmi je ve funkci předsedy vlády kouzlení s časem, a protože je prosinec, vzhledem k nadcházejícím svátkům fakticky nejkratší měsíc v roce, vše se koncentruje pouze na tři týdny," dodal.

K účasti na pohřbu Nelsona Mandely se vyjádřilo i ministerstvo zahraničí. Konkrétní jména účastníků by podle mluvčí ministerstva Johany Grohové měla být známa v nejbližších dnech. "Jednáme o naší účasti na příslušné úrovni. Oslovili jsme prezidentskou kancelář, vedení sněmovny a samozřejmě i Senátu," sdělila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…