O běžencích v Balkové budou dnes jednat obce se zástupci vnitra

22.07.2015 6:05

O otevření záchytného zařízení pro běžence v Balkové na severním Plzeňsku, které minulý týden schválila vláda, budou dnes odpoledne jednat v Tisu u Blatna zástupci ministerstva vnitra se starosty okolních obcí. Přijede první náměstek ministra Jiří Nováček, řekl ČTK starosta Tisu Jan Křepelka.

O běžencích v Balkové budou dnes jednat obce se zástupci vnitra
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Jednání bude neveřejné. Starostové chtějí dohodnout termín diskuse s občany. Tým náměstka ministra se sejde se starosty Blatna a Lubence, obou z Ústeckého kraje, Tisu, Pastuchovic, Velečína a Žihle z Plzeňského kraje a Chyší z Karlovarského kraje.

Nováček jednal minulý týden o otevření uprchlického zařízení ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku s kapacitou 220 míst, kam by mohli přijít první klienti na konci října. Na veřejné debatě lidem z obce slíbil posílení bezpečnosti. Zařízení má být záchytné a cizinci tam mohou pobýt jen 180 dní. Riziko útěku je údajně minimální.

Obce na pomezí Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého kraje, se staví k otevření Balkové různě. Zatímco Tis a Žihle chápou zařízení pro běžence spíše jako přínos kvůli zaměstnanosti, tak například Lubenec z něj má obavy. Všichni doufají, že areál, kde už uprchlíci dříve pobývali, bude dobře hlídán. Areál, který stojí dva kilometry od zástavby v lesích, byl postaven asi před 35 lety. Objekty nyní slouží jako školicí a výcvikové středisko pro policejní psovody. Trvale je hlídá policie a nechátrají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…