O demokracii v Polsku netřeba se strachovat, tvrdí maršálek Sejmu

02.03.2016 13:05

Evropská komise si dělá starosti o osud demokracie v Polsku zbytečně, současná vláda změnami zákonů jen plní svůj volební program. Po setkání s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem to v Praze řekl maršálek polského Sejmu Marek Kuchciński. Nové zákony podle něj mají vrátit do veřejnoprávních médií rovnováhu.

O demokracii v Polsku netřeba se strachovat, tvrdí maršálek Sejmu
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Nová polská vláda konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) po podzimním nástupu díky většině v obou komorách parlamentu rychle schválila některé změny v zákonech, které se týkají především ústavního soudu a veřejnoprávních médií. Krátce po schválení předpisů se změnilo vedení polské televize i rozhlasu.

Do veřejnoprávních médií byla podle Kuchcińského navrácena pluralita a objektivita. "Svědčí o tom to, že veřejnoprávní média zpravují o dění v parlamentu vyváženě, informují o stanoviscích opozice i vlády, před změnou taková situace nebyla," řekl po jednání s Hamáčkem ve Sněmovně. Voliči svým rozhodnutím chtěli ukončit praxi posledních osmi let, kdy tato média hovořila hlasem vládního tábora, uvedl Kuchciński.

Hamáček by uvítal ze strany evropských politiků a institucí více pochopení pro rozhodnutí polských voličů. Neměli by Polsko shazovat přes média a říkat, jak se má chovat. ČR v tomto pohledu podle něj Polsko chápe možná víc než západní země. "Nechci zpochybňovat právo EU prověřovat stav demokracie. Nemyslím si ale, že v Polsku dochází k nějakým zásadním věcem, které by vyžadovaly pozornost EU," uvedl Hamáček.

Evropská komise se především v reakci na dění okolo ústavního soudu v polovině ledna rozhodla, že bude sledovat stav právního státu v Polsku. Formální postup může teoreticky vést až k omezení hlasovacích práv Polska v unii. Polská vláda rozhodnutí označila za "standardní proceduru". Podle Kuchcińského se ale Komise stala obětí dezinformace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…