O druhý důchodový pilíř není zájem. Možná se prodlouží možnost vstupu pro starší

26.04.2013 8:54

Do konce června mají lidé starší 35 let možnost vstoupit do druhého pilíře důchodového pojištění. Zájem je však slabý, a tak se pomalu začíná spekulovat, že by se možnost pro vstup pro starší ročníky měla ještě jednou otevřít v blízké budoucnosti. Zájem na tom mají zejména penzijní fondy- ty musí do dvou let sehnat každý 50 tisíc klientů, aby nemuseli zavřít krám.

O druhý důchodový pilíř není zájem. Možná se prodlouží možnost vstupu pro starší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Podle MF DNES ale zatím možnost znovuotevření druhého pilíře pro lidi starší 35 let nikdo moc nekomentuje. Všichni se obávají, že by opatrní klienti vyčkávali do příštího „otevření“ systému, zatímco fondy i ministerstvo se snaží co nejvíce lidí do druhého pilíře nahnat již nyní. „Lidé nad 35 let mají dost času, aby se rozhodli,“ říká Aleš Poklop, šéf České spořitelny. Ta měla na konci března ve druhém pilíři 2 400 klientů. Podle plánu jich přitom do konce roku chtěla mít 150 tisíc. Minimální hranicí, pod kterou budou fondy muset zavírat, je padesát tisíc klientů ve druhém pilíři do dvou let od spuštění reformy.

Prostor pro vstup do druhého pilíře by se podle MF DNES měl otevřít nejspíš na začátku příštího roku. Bude však záležet na tom, zda se podaří prosadit změnu do zákona, která je k otevření nezbytná. Nejspíš by toto „okénko“ také znamenalo, že lidé mohou z druhého pilíře rovněž vystupovat.

MF DNES se na možnost otevření vstupu do druhého pilíře v budoucnosti ptala zainteresovaných osobností, ale příliš se toho nedozvěděla. S výjimkou slov stínového ministra práce a sociálních věcí za ČSSD Romana Sklenáka, který uvedl, že je to do značné míry jedno, protože vláda ČSSD chce druhý pilíř stejně zrušit, nikdo nechtěl mluvit konkrétně.

Premiér Petr Nečas uvedl, že ze zákona termín pro vstup osob nad 35 let končí na konci června a o čemkoliv jiném nemá smysl spekulovat. Podle Karla Svobody z ČSOB se jedná o „zajímavý námět na debatu“, Tomáš Matoušek z České pojišťovny uvedl, že lidé by pouze zbytečně odkládali své rozhodnutí. Naopak Tomáš Kofroň z Raiffeisen si myslí, že o takto novém a zásadním produktu by lidé měli mít možnost popřemýšlet déle.

Nijak se k tématu nechtěl vyjadřovat ten nejpovolanější - náměstek ministra financí Radek Urban. Ten uvedl pouze stručné „no comment“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…