O jakém sporu to mluvíte, divil se Zaorálek. Jeho vztahy se Zemanem jsou prý normální

05.12.2013 22:58

„Jsme parlamentní demokracie, rozhodující postavení má tedy premiér, ne prezident,“ reagoval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek v pořadu Události, komentáře na ČT24 na zprávu deníku Právo, podle níž by ho prezident Miloš Zeman nejmenoval do funkce ministra zahraničních věcí.

O jakém sporu to mluvíte, divil se Zaorálek. Jeho vztahy se Zemanem jsou prý normální
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Přestože Zaorálek zdůraznil, že premiér by měl navrhovat a prezident jmenovat, myslí si, že je této zprávě věnována v médiích přílišná pozornost. „Žijeme v zemi, která nepotřebuje spory, ale řešení. Jsme ve špatném stavu, nedaří se investice, náš obraz je nevalný,“ vyjmenovával.

Na dotaz moderátora pořadu Lukáše Dolanského, zda by případně od této funkce upustil, aby neblokoval vytvoření nové vlády, ostře odvětil, že by veřejnoprávní médium nemělo věřit nějakým „osobám blízkým Hradu“, na něž Právo odkazovalo.

Dolanský argumentoval tím, že mezi Zaorálkem a Zemanem existují spory způsobené prezidentskou volbou v roce 2003, kdy Zaorálek podpořil Zemanova konkurenta Václava Klause. „O jakém sporu vlastně mluvíte? Setkal jsem se s ním dvakrát a naše schůzky měly zcela normální průběh. Je tu země, která potřebuje funkční vládu, zapomeňme na to, co bylo před deseti lety,“ rozčílil se.

Nevhodný a nelogický postoj

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka uvedl, že se radil s ústavními právníky, podle nichž se tato problematika většinou řeší ústní dohodou mezi budoucím premiérem a prezidentem ještě před oficiálním předáním seznamu ministrů. Pokud už je premiér oficiálně jmenovaný, tak už by prezident měl bez řečí podepsat.

Poslanec za hnutí ANO Jan Volný označil Zemanův váhavý postoj ke jmenování premiérem vlády předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku jako nevhodný a nelogický. „V žádném případě nebudeme mluvit do personálií našich kolegů, to je zcela v jejich režii,“ uvedl směrem k Zaorálkovi.

reklama

autor: nem

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …