O koalici se bude jednat i o víkendu. Největší problém budou daně a restituce

16.11.2013 7:41

Největšími problémy, které zatím brání vzniku koalice, jsou spory o daně a registrační pokladny mezi ČSSD a ANO, a pak o církevní restituce mezi ČSSD a KDU-ČSL. Velká shoda naopak panuje v tom, že kromě šedesátikorunového poplatku za pobyt v nemocnici se budou ostatní zdravotnické poplatky rušit, i když lidovci k tomu mají ještě výhrady. Strany pravděpodobné budoucí koalice se také shodují na tom, že se sníží spotřební daň na naftu, rovněž se má snížit DPH. Informuje o tom deník Mladá fronta Dnes.

O koalici se bude jednat i o víkendu. Největší problém budou daně a restituce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec a Bohuslav Sobotka

List cituje jednoho z vyjednavačů sociální demokracie, Milana Chovance: „Ve vyjednávání s ANO budou největším problémem daně, u lidovců restituce.“

V neděli se proto budou snažit najít dohodu o daních šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Občas se setkáváme s tím, že kolegové z jiných stran nevědí, kde na své sliby vezmou,“ řekl listu nejmenovaný zdroj z ČSSD. Ekonom Michal Zděnek podle listu navrhuje k zamezení daňových úniků elektronizaci faktur.

Nalézt dohodu o církevních restitucích se pokusí Sobotka s kardinálem Dominikem Dukou.

Podle listu poněkud drhnou i jednání o rušení zdravotnických poplatků – lidovci totiž požadují doložit od ČSSD, jak se bude ve zdravotnictví kompenzovat výpadek příjmů způsobený zrušením poplatků.

Ke shodě na pátečním jednání došlo v tom, že je nutné snížit spotřební daň na naftu, a tak se pokusit snížit cenu pohonných hmot. ČSSD a ANO se také shodly na snížení DPH. Obě strany se rovněž dohodly na tom, že školné se zavádět nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…