O pět míst řadových místopředsedů ČSSD se utká osm zájemců

10.03.2017 20:15

O pět míst řadových místopředsedů se utká na sjezdu ČSSD osm kandidátů. Kromě Lenky Teska Arnoštové, která dopoledne oznámila, že kandidaturu stahuje, a stranického hospodáře Martina Starce obhajují funkce všichni zbývající členové současného vedení. O funkci má zájem i neúspěšný kandidát na prvního místopředsedu Jeroným Tejc, kterého do svého týmu šéf ČSSD Bohuslav Sobotka nechce.

O pět míst řadových místopředsedů ČSSD se utká osm zájemců
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Nově se s podporou předsedy o místa v nejužším vedení strany ucházejí náměstek pražské primátorky Petr Dolínek a poslanec a starosta Náchoda Jan Birke, který se nedávno stal volebním manažerem ČSSD.

Jsem normální chlápek

Birke delegátům řekl, že je vítězný typ. „Když mi dáte důvěru, slibuji, že pro úspěch strany udělám všechno, co budu umět. Radši padnu, než bych to vzdal, já prostě věci nevzdávám, mám jediný cíl, a to je vítězství,“ řekl. Jako své pozitivum vidí také to, že umí mluvit běžným jazykem. „Jsem normální chlápek,“ uvedl.

Dolínek míní, že má-li strana přesvědčit voliče, že je stále nositelem pozitivních změn, musí začít u sebe a měnit svůj život. „Máme 220 dnů do voleb, stále věřím, že je možné v nich zvítězit,“ řekl. Občanům musí podle něj ČSSD garantovat, že stát, kraje a obce jsou pro ně partnery.

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček v nominační řeči připomněl návrh ANO na omezení počtu zákonodárců. ČSSD podle něj nemůže přijmout podobné omezování parlamentní demokracie a musí přijít s programem, který jasně řekne, že sociální demokracie ví, co občany trápí, a má na to recept.

Ministryně práce Michaela Marksová řekla, že chce přispět k tomu, aby ČSSD byla semknutou partou, která se nepomlouvá. „Před minulými parlamentními volbami nám ty naše hádky, které se dostaly do médií, určitě ubraly pár procent,“ řekla. Lidé, kteří se nedostanou na kandidátky, to musejí skousnout. Místo v nejužším vedení má Marksová téměř jisté, protože stanovy ČSSD vyžadují, aby v něm byla žena.

Starec už nebude místopředsedou

Nominaci má také poslanec Jaroslav Foldyna. Připomněl, že Sobotku často kritizuje, přesto ocenil jeho dnešní projev. Premiér podle něj v nominační řeči „otočil kormidlo doleva“. Jako jeden z mála dnešních řečníků se Foldyna vrátil k pátečnímu oznámení prezidenta Miloše Zemana, že bude znovu kandidovat na Hrad. Ocenil, že ČSSD plánuje vnitrostranické referendum k volbě prezidenta. Osobně v něm podpoří Zemana.

Bez podpory krajů se do volby přihlásil pražský sociální demokrat Jaroslav Dvořák. „Většina z vás mě nezná,“ připustil a delegátům představil svou politickou dráhu. Poté nabídl svou definici sociální demokracie, kterou shrnul do hesel svoboda, rovnoprávnost a péče o důstojnost každého člověka.

Současný místopředseda a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek kontroval, že vyjmenovávat sociálnědemokratické hodnoty na ulici nepomůže. „Co sdělujeme lidem, to je často úplně mrtvé,“ uvedl. Voliče je podle něj nutné přesvědčit, že strana je tu kvůli nim, nikoliv kvůli sobě. V emotivním projevu kritizoval hnutí ANO, oligarchizaci politiky či nerovnoměrné rozdělení příjmů a vysloužil si potlesk vestoje.

Starec už nebude místopředsedou, v únoru se ujal nově zřízené funkce ekonomického ředitele strany. Teska Arnoštová ráno oznámila, že z volby odstoupí, protože její pražská organizace vybrala jiného kandidáta. „Nominovala náměstka pražské primátorky Petra Dolínka. Proto jsem se v rámci jednoty stranického vedení rozhodla, že kandidovat nebudu,“ uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…