O pomoc s uprchlíky volají kromě Řecka a Itálie už i Francie s Velkou Británií

02.08.2015 10:12

Situace ve francouzském přístavu Calais, odkud se velké množství přistěhovalců pokouší proniknout tunelem pod Lamanšským průlivem do Británie, je problémem celé Evropské unie a další země by měly pomoci s jeho řešením. Uvedla to britská ministryně vnitra Theresa Mayová a její francouzský protějšek Bernard Cazeneuve v článku, který dnes otiskl nedělník The Sunday Telegraph.

O pomoc s uprchlíky volají kromě Řecka a Itálie už i Francie s Velkou Británií
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

Lídři obou zemí se v pátek shodli na posílení ostrahy tunelu, kterým se každou noc zkoušejí dostat na Britské ostrovy stovky lidí. Také dnes ráno je na britské straně zhruba hodinové zdržení vlaků. „Tato situace nemůže být vnímána jen jako problém dvou zemí,“ uvedli ministři s tím, že spousta migrantů shromážděných v Calais prošla přes státy jako Itálie či Řecko. „Proto vyzýváme ostatní státy, aby se tímto problémem zabývaly už v jeho počátcích,“ dodala dvojice politiků.

Napětí na francouzské straně se o víkendu poněkud zklidnilo po posílení ochrany tunelu

Základem dlouhodobého řešení přistěhovalecké krize bude podle nich přesvědčit potenciální migranty, že „naše ulice nejsou dlážděny zlatem“, neboli že na ně při cestě do západní Evropy nečeká ráj na zemi, který jim popisují pašeráci lidí. Podle stanice BBC došlo v tunelu k incidentu i v noci na dnešek, což přineslo zpoždění vlaků vyjíždějících z Británie zhruba o 60 minut. Z francouzské strany jezdí vlaky bez problémů.

Napětí na francouzské straně se o víkendu poněkud zklidnilo po posílení ochrany tunelu, když byla zároveň policie v Calais posílena stovkami těžkooděnců. Britský premiér David Cameron v pátek telefonicky francouzskému prezidentovi Françoisu Hollandeovi slíbil, že pošle do Calais nová oplocení, pátrací psy a další prostředky, protože současná situace je nepřijatelná.

Přispívají k ní i zahraniční řidiči kamionů, kteří si nechají platit za převážení uprchlíků přes hranice. V červnu byl podle listu Sunday Mirror za to poslán na tři a půl roku za mříže devětapadesátiletý český řidič, který se loni v prosinci ve své dodávce pokoušel do Británie propašovat sedm ilegálních migrantů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…