O "tykadlovém" Smetanovi vznikl dokument. Uvidíte i Nečase a soudkyni Langerovou

14.02.2013 18:47

Na počátku března bude Česká televize vysílat dokument o olomouckém řidiči Romanu Smetanovi, který přikresloval politikům na billboardech tykadla. Tvůrci Vít Klusák a Filip Remunda s ním strávili nejvýznamnější události, a tak diváci ve snímku uvidí i setkání Smetany s premiérem Petrem Nečasem, či jeho nastoupení do vězení.

O "tykadlovém" Smetanovi vznikl dokument. Uvidíte i Nečase a soudkyni Langerovou
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Smetana, za počmáraný plakát 100 dní vězení

Film Svobodu pro Smetanu měli možnost vidět již návštěvníci festivalu v Jihlavě. Tato verze, kterou bude vysílat ČT2 3. března od 20:00, bude ale podle slov autorů ze 40 procent odlišná oproti původní.

„Oproti té verzi v Jihlavě jsme část scén zkrátili,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz jeden z režisérů Vít Klusák. „Ještě jsme natáčeli Romana v Rapoticích a dovolali jsme se paní soudkyni Langerové,“ dodal také scény, které nově přibyly. Jde tak o autentickou scénu z vězení v Rapoticích a telefonát soudkyni, která o případu Smetany rozhodovala – manželce Ivana Langera, jemuž Smetana také přikreslil tykadla. Žádost filmařů o rozhovor odbyla tím, že nemá ani Smetanův spis a nechce se již k celé události vyjadřovat.

Snímek začíná rozhovorem s Romanem Smetanou na autobusovém parkovišti v Olomouci a pokračuje i momentem, kdy byl Smetana nucen nastoupit do vězení. Za tykadla, která přikresloval politikům na billboardech, měl zaplatit přes 15 tisíc korun pokuty a měl nastoupit na veřejně prospěšné práce. Pokutu zaplatil, druhý trest však odmítl se slovy, že není člověkem, který by se měl nějak napravovat. Situace dospěla tak daleko, až vyfasoval 100 dní odnětí svobody.

Smetana ale nenastoupil trest okamžitě, přišel se až 21. dubna sám nahlásit dvojici policistů, kteří dohlíželi na protivládní demonstraci. Po více než měsíci byl řidič propuštěn po stížnosti tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Následně však bylo rozhodnutí zrušeno a Smetana musel nastoupit do vězení na odpykání zbytku trestu.

Mezitím se opět vyhýbal vězení a právě v doprovodu dokumentaristů se v přestrojení za zvukaře dostal do volebního štábu ODS po její prohře v podzimních krajských a senátních volbách.

 „Tykadlový řidič“ zde oslovil premiéra Petra Nečase s otázkou, zda si myslí, že odnětí svobody je adekvátní trest za to, co Smetana udělal. O rozhovoru informovala různá média včetně ParlamentníchListů.cz, v dokumentu je vidět v novém kontextu.

"Přijdu vám nebezpečný, že mám jít do vězení?" ptal se tehdy Smetana. "Respektuji svobodu slova, ale také se musí dodržovat pravidla," dostal odpověď od premiéra.

Do štábu se dostal právě díky Vítu Klusákovi a Filipu Remundovi, kteří se před téměř deseti lety proslavili dokumentem Český sen. Poskytli mu paruku a brýle, aby byl v zaštítění ČT vpuštěn až k premiérovi. Podle tvůrců může Smetana nejen kvůli tomuto vystoupení působit jako člověk, který chce pouze pozornost médií. Jak však vysvětlují a ukazují ve svém filmu, situace není tak černobílá.

„Třeba o takovém Romanu Smetanovi, řidiči, co vynalezl ta proslulá billboardová tykadla, by si člověk vinou zpravodajské zkratky mohl myslet, že je to nějaký exhibicionista, co se rád promenáduje v televizi. My jsme ho ale poznali úplně jinak,“ uvádějí filmaři. Ve snímku pak ukazují scénu, kde se Smetana popisuje jako samotář, kterému všudypřítomná kamera už také vadí.

Oficiální teaser k dokumentu můžete zhlédnout ZDE

Film nebylo snadné natočit. „Po celý rok jsme byli připraveni okamžitě vyrazit – kamery nabité a telefony pod polštářem. Občas vznikaly náročné situace: ráno jsme točili propuštění Romana Smetany z věznice na Moravě a pár hodin na to už jsme byli v severočeském Tanvaldu, kde nás čekala náročná scéna s pánem, který zastřelil romského mladíka,“ popisují tvůrci. Sami se pak do Smetanova příběhu zapojili tím, že nasprejovali tykadla i senátorovi Tomáši Töpferovi. Za nic však zatím souzeni nebyli.

Kromě snímku Svobodu pro Smetanu bude ČT vysílat i další čtyři autorské dokumenty, které budou součástí projektu Český žurnál. O týden později 10. března diváci uvidí Život a smrt v Tanvaldu o tamějším seniorovi, který zastřelil mladého Roma. Další dokumenty se budou věnovat pomníku v Lidicích, metanolové aféře a přímé prezidentské volbě. Následovat budou vždy po týdnu.

Projekt se věnuje významným událostem v uplynulém roce a tvůrci připouští, že možná vznikne podobná série dokumentů i za rok 2013. Ne vše ale budou moci zaznamenat.

„V roce 2012 se udála spousta podstatných příběhů a kauz, které ovlivňují společnost, ale ne všechno se dá nafilmovat. Pečlivě jsme zvažovali, zda natočit úplatkářskou kauzu Davida Ratha, nebo surrealisty Béma s Janouškem, ale brzy se ukázalo, že tyhle příběhy se dějí za zavřenými dveřmi,“ dodávají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…