O zdanění rezerv pojišťoven povedou poslanci ještě debatu

22.09.2019 6:55

Sněmovnu čeká při dalším kole projednávání vládního daňového balíčku opět debata mezi vládou a opozičními poslanci nad návrhem, který upravuje zdanění technických rezerv pojišťoven. Balíček především zvyšuje spotřební daně z lihu a tabákových výrobků, zasahuje však i do dalších daňových zákonů. Především opoziční poslanci navrhované změny ve zdanění pojišťoven kritizují, považují je za škodlivé, ministerstvo financí naproti tomu trvá na tom, že jde o odstranění nesystémové výjimky.

O zdanění rezerv pojišťoven povedou poslanci ještě debatu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na programu sněmovny bylo například zdražení ročních dálničních známek ze současných 1500 na 2000 Korun

Rozpočtový výbor ve středu při projednávání předlohy žádné poslanecké návrhy na změny ve zdanění pojišťoven nepodpořil. Miroslav Kalousek (TOP 09), Mikuláš Ferjenčík (Piráti) a Jan Bartošek (KDU-ČSL) chtěli dotčenou pasáž z předlohy zcela vypustit. Všichni tři potvrdili na dotaz ČTK, že své návrhy chtějí předložit znovu ve druhém čtení balíčku na plénu Sněmovny. Zatím není jasné, kdy se druhé čtení uskuteční. Řada by na něj mohla přijít již příští týden.

Výbor nepodpořil ani návrh poslankyně STAN Věry Kovářové, která chtěla zúžit novou úpravu zdanění pouze na rezervy u neživotního pojištění. Vládní návrh podle ní může vést až k ohrožení budoucích výplat dávek klientům. Svůj pozměňovací návrh chce také opět uplatnit ve druhém čtení.

Vládní návrh zavádí, že daňově uznatelné by měly být i technické rezervy tvořené podle zákona o pojišťovnictví na základě evropské směrnice Solvency 2. Rozdíl mezi touto úrovní rezerv a dosavadními účetními rezervami pojišťoven bude předmětem zdanění. Podle dřívějšího vyjádření České asociace pojišťověn by šlo o jednorázový náklad kolem deseti miliard korun. Podle ministerstva financí jde o odstranění nesystémové výjimky pro sektor pojišťoven, které je má přiblížit podmínkám ostatních odvětví.

Ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek řekl ve středu poslancům z rozpočtového výboru, že kdyby pojišťovny měly rezervy na úrovni 100 procent toho, co požaduje směrnice Solvenci II, zahájí s nimi Česká národní banka správní řízení.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) argumentovala tím, že pojišťovny mohou tvořit rezervy jaké chtějí, ale daňově uznatelná bude jen část z nich. Ministryně již v prvním čtení řekla, že pojišťovnictví jako jediný sektor může tvořit rezervy, snižit si tím daňový základ a odložit daň z příjmů v čase. Nynější daňovou uznatelnost rezerv označila v rozpočtovém výboru za důkaz toho, jak si jeden segment dokázal vylobbovat určitou výjimku. Upozorňovala i na to, že změny ve zdanění už obsahuje i vládní programové prohlášení a koaliční dohoda a dotčení tak o tomto záměru mohli vědět předem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…