O zdraví horníků jim nešlo... Odborář Středula se opřel do vedení OKD. A pak i do vlády

04.07.2020 19:55

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula zhodnotil v rozhovoru pro Právo situaci na Karvinsku, kde vedení OKD až nyní rozhodlo o zastavení těžby. Pustil se i do kritiky zbytečného váhání vlády a epidemiologů, píší Novinky.

O zdraví horníků jim nešlo... Odborář Středula se opřel do vedení OKD. A pak i do vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Vláda i hygienické stanice měly, podle Středuly, o nákaze v OKD delší dobu dostatek informací na to, aby zakročily včas. „Toto váhání bylo zbytečné a ničemu nepomohlo, navíc došlo z mého pohledu k naprosto neuvěřitelným výrokům na adresu horníků, že údajně šíří nemoc tím, že chodí na pivo, což je výmysl a pohrdání lidmi,“ podotkl. Ti, co takto rozhodují, podle Středuly ani netuší, v jakých podmínkách tito lidé pracují.

„Když bylo jasné, že ve Slezském vojvodství došlo k šíření covidu-19, dalo by se předpokládat, že státní firma OKD, která má polské dodavatelské firmy, zvládne situaci. Ale ukázalo se, že na nic připraveni nebyli, situaci hrubě podcenili a evidentně měli jiné priority, než je zdraví zaměstnanců,“ myslí si odborář.

Odbory podle něj upozornily vládu na situaci včas: „Upozornili jsme na víc věcí, nejen v souvislosti s koronavirem, ale také v souvislosti se zahlazováním hornické činnosti a sníženou cenou uhlí. Firma měla vysokou finanční zátěž a stát se zavázal, že náklady bere na sebe. Tedy není to příběh jen o koronaviru, ale i o OKD a o všem, co s tím souvisí,“ uvedl Středula.

Klade si otázku, proč se vláda neodhodlala k radikálnějšímu kroku v souvislosti s horníky, kteří museli jít ještě v sobotu a v neděli, kdy nešli do práce, na testy. „Stát, nebo management státní společnosti Prisko, situaci hrubě podcenil a teď to hází na někoho, kdo s tím nemá nic společného. Že se virus v hornickém prostředí rychle rozšíří, snad bylo každému jasné, a jestli nebylo, tak je to ještě horší,“ dodal kriticky předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…