ODS chce dostat Zemana z Hradu. Klidně se prý kvůli tomu spojí s jinými

23.04.2017 8:50

Z kandidátů, kteří se dosud přihlásili do prezidentských voleb na počátku příštího roku, ODS zřejmě nikoho nepodpoří. Vyplývá to ze slov předsedy občanských demokratů Petra Fialy na dnešní programové konferenci strany. Novinářům řekl, že ODS hledá takového kandidáta, který by měl reálnou šanci porazit současného prezidenta Miloše Zemana, píše ČTK.

ODS chce dostat Zemana z Hradu. Klidně se prý kvůli tomu spojí s jinými
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman se setkal se studenty VŠFS. Hovořil zejména na téma ČNB a intervencích do korunového kursu

Tomu, aby Zeman na Hradě nebyl až do roku 2023, chce Fiala podřídit strategii ODS před prezidentskými volbami. Míní, že v současnosti známí kandidáti takový potenciál nemají.

„Odpovědně a jinak než ostatní,“ uvedl Fiala na dotaz, jak se ODS postaví k volbám na Hrad, které Česko čekají počátkem příštího roku. Ostatní strany obvinil, že strkají hlavu do písku, když se nechystají nikoho nominovat. „Zvažujeme velmi odpovědně svoji strategii, chceme nabídnout řešení, aby Miloš Zeman nepokračoval v mandátu až do roku 2023. Nechceme jen tak někoho postavit, abychom si splnili čárku, chceme postavit někoho, kdo bude mít reálnou šanci prezidentské volby vyhrát,“ řekl. Z toho, že ODS stále zvažuje a hledá, je podle něj docela jasné, že ze současných kandidátů to zatím nikdo není.

V zimě Fiala uvedl, že vítězství nad Zemanem je ODS ochotna obětovat postavení vlastního člověka a podpořit jiného kandidáta. Jako nepřekročitelnou podmínku na prezidentského kandidáta označil jeho předchozí zkušenost s veřejným prostorem.

Zeman v pondělí zahájí sběr podpisů za svou opětovnou kandidaturu. Začátek sběru podpisů oznámil i další z uchazečů o prezidentskou funkci, bývalý předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Se sběrem podpisů již začali i další kandidáti, Michal Horáček nebo Marek Hilšer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…