ODS připravuje recepty pro řešení problému ve vyloučených místech

03.12.2011 14:35

Vyváženou kombinací preventivních opatření na jedné straně a vynucování práva na straně druhé chtějí občanští demokraté řešit problémy v sociálně vyloučených lokalitách. Předseda strany Petr Nečas to řekl na programové konferenci v Ústí nad Labem.

ODS připravuje recepty pro řešení problému ve vyloučených místech
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér a předseda ODS Petr Nečas

"ODS si uvědomuje důležitost tohoto celospolečenského problému - hrozí přerůst ve větší sociální konflikt, což si nepřejeme," uvedl Nečas. Šluknovsko se podle něj stalo mediálním symbolem, nejde ale pouze o tuto lokalitu, proto je třeba vnímat, co se tam stalo, jako vážné varování.

Jako řešení nabízí ODS adresný a motivující sociální systém podporující pouze potřebné. "Stát nepomůže flákačům a delikventům, kteří zneužívají dávky," řekl Nečas rázně. Dodal, že příliš štědrý sociální systém nastavený za vlád ČSSD byl jednou z příčin vzniku problému.

Dalším prvkem ke zlepšení situace je důsledné zajištění bezpečnosti v sociálně vyloučených lokalitách. Za palčivý problém přitom premiér a předseda ODS označil drobnou kriminalitu a řádění dětských gangů.

Ostřejší tresty za opakované delikty a registr přestupků

Nečas zopakoval, že ODS připravuje změny zákonů - zostřeny mají být tresty za opakované drobné delikty, vzniknout má registr přestupků. Změnit chce ODS také pravidla ochrany svědků a trestání lichvy. Navázání výplaty sociálních dávek na větší výkon veřejné služby bude více motivovat k hledání práce. Změnit chce nejsilnější vládní strana i pravidla pro sociální doplatek na bydlení, který je v některých lokalitách neúměrně vysoký. Vzniknout by měly plošné standardy sociálního bydlení.

Za zásadní označil premiér také potřebu vzdělávání dětí v sociálně vyloučených lokalitách a jejich větší integraci. O jednotlivých opatřeních budou občanští demokraté v Ústí jednat do večera. V září uspořádali obdobnou konferenci v Brně o komunální politice a rozpočtovém určení daní.

Čtěte:

Nečas: Chceme podporovat potřebné, ne flákače

Ano, Romové chtějí jen dávky. Dámy v ČT se shodly

Romové chtějí kandidovat do zastupitelstev a do Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…