ODS vládu ANO nepodpoří, chtěla by víc snížit daně a zrušit EET

19.12.2017 12:12

ODS by chtěla razantnější snížení daní, než navrhuje v programovém prohlášení menšinová vláda hnutí ANO. Nelíbí se jí také zachování elektronické evidence tržeb. Menšinový kabinet ale nepodpoří kvůli tomu, že se měl premiér Andrej Babiš (ANO) nejprve snažit o vytvoření většinové koalice, řekl novinářům po schůzce s Babišem předseda ODS Petr Fiala. Zprávu přinesla ČTK.

ODS vládu ANO nepodpoří, chtěla by víc snížit daně a zrušit EET
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Babiš uvedl, že v prvním kole jednání se sněmovními stranami, které se uskuteční před Vánocemi, neočekává, že by získal příslib důvěry pro svůj kabinet.

„Jsme přesvědčeni, že menšinová vláda má být až ten poslední pokus, když selže jednání o většinové vládě. Nic takového hnutí ANO nedělalo. Jsme také přesvědčeni, že jsme nedostali mandát od našich voličů, abychom podporovali jednobarevnou vládu hnutí ANO,“ řekl Fiala.

V programovém prohlášení vlády ANO jsou podle něj návrhy, které by pro občanské demokraty byly přijatelné, s jinými naopak ODS nesouhlasí. O detailech dnes ale zástupci ODS a ANO nejednali, protože občanští demokraté Babišovu vládu podpořit nehodlají.

Babiš řekl, že nečeká od schůzek se sněmovními stranami v tomto týdnu příslib důvěry pro svůj kabinet. „Je to první kolo,“ řekl a připomněl, že chce v rozhovorech pokračovat po Novém roce.

„Já nevím, jestli proběhne další schůzka. Dnes jsme se bavili o podpoře vládního programu, tam jsme řekli své stanovisko. Teď předpokládám, že hnutí ANO bude hledat podporu jinde,“ řekl k možnosti dalších rozhovorů Fiala. Nechtěl spekulovat o tom, jak by se situace změnila, kdyby Babišova vláda nezískala 10. ledna důvěru Sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …