OECD nadále letos očekává růst tuzemské ekonomiky o 1,1 procenta

18.03.2014 10:59

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj očekává stejně jako loni v listopadu v letošním roce růst tuzemské ekonomiky o 1,1 procenta a v příštím roce o 2,3 procenta.

OECD nadále letos očekává růst tuzemské ekonomiky o 1,1 procenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Vyplývá to z březnového hospodářského výhledu OECD, který dnes na tiskové konferenci s premiérem Bohuslavem Sobotkou prezentoval generální tajemník OECD Ángel Gurría. OECD zároveň doporučuje setrvat v současném nastavení měnové politiky, dokud neodezní riziko deflace, a udržet neutrální rozpočtovou politiku.

OECD doporučuje ČR ve výhledu zajistit udržitelnost veřejných rozpočtů, a to zvyšováním skutečného věku odchodu do důchodu. Zároveň by vláda měla zajišťovat valorizaci důchodů a zvážit možnost diverzifikovat zdroje příjmů důchodců. Organizace rovněž doporučuje ustavit nezávislou rozpočtovou radu s velkými pravomocemi.

K dalším doporučením patří rovněž soustředit správu a řízení zbývajících podniků v majetku státu do jednoho orgánu, nebo zprivatizovat některé státní podniky a činnosti, které se týkají podnikání.

Zaměstnavatelé by v ČR měli být podle OECD motivováni ke školení mladých pracovníků bez praxe pomocí daňové podpory nebo pomocí snížení odvodů na sociální pojištění.

„Mnohá doporučení jsou ve shodě s programem vlády. Ať již jde o boj s korupcí, posílení transparentnosti nebo zákon a státní službě. Přesto jsou některé body, kde máme rozličný názor. Například jde o zavedení poplatků za studium na vysokých školách," uvedl Sobotka.

Zpráva OECD uvádí, že nejvýznamnějším úkolem makroekonomické politiky je udržet začínající oživení a zvýšit potenciální růst. Rizikem ekonomického oživení je podle OECD vývoj na zahraničních trzích, jako jsou Německo a další země eurozóny. Další obavou je možnost opětovného propuknutí finančních turbulencí v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…