OECD očekává letošní růst české ekonomiky na 3,8 procenta

16.07.2018 21:52

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) odhaduje letošní růst české ekonomiky na 3,8 procenta. Příští rok by měl růst zpomalit na 3,2 procenta. Vyplývá to ze zprávy OECD, kterou dnes v Praze zveřejnil generální tajemník organizace Ángel Gurría. OECD ve zprávě také doporučila Česku navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku života, podpořit zaměstnávání žen a upravit daňový systém. Gurría v Praze představil i hodnocení stavu životního prostředí, podle něhož patří Česko k největším znečišťovatelům mezi vyspělými státy.

OECD očekává letošní růst české ekonomiky na 3,8 procenta
Foto: oecd.org
Popisek: OECD - logo

Většímu růstu ekonomiky brání podle zprávy OECD mimo jiné trh práce, na kterém mají firmy problém najít vhodné pracovníky. Nezaměstnanost v ČR je totiž jedna z nejnižších ze zemí OECD. Letos by přitom měla klesnout na 2,4 procenta z loňských 2,9 procenta. V roce 2019 OECD očekává další pokles na 2,3 procenta.

Situaci na trhu práce by podle zprávy mohly zlepšit větší investice do vzdělání a zvyšování kvalifikace pracovníků nebo jejich rekvalifikace. Zpráva také doporučuje podpořit zaměstnávání žen s dětmi. OECD v této souvislosti hovoří o zkrácení maximální délky rodičovské dovolené, podpoře flexibilních pracovních úvazků a zvýšení nabídky dostupné denní péče o děti.

„Pro nás je to velice cenná zpráva a cenná doporučení. Jsem potěšen, že hodnocení ekonomické situace je příznivé. Hlavní problém je, že nemáme dostatek pracovních sil,“ uvedl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO). Dále řekl, že česká ekonomika potřebuje jako oporu kromě automobilového průmyslu i další odvětví. „A potřebujeme reformu vzdělávání,“ dodal.

OECD ve zprávě upozornila i na vysoké daňové břemeno v Česku. Doporučila snížit odvody na sociální pojištění a zvýšit nepřímé daně, například DPH. Varovala rovněž před tím, že rizikem pro ekonomiku může být vývoj cen nemovitostí.

Zpráva OECD také konstatuje, že se Česko potýká se stárnutím populace. Aby se země vypořádala s hospodářskými dopady tohoto vývoje, měla by zrušit horní věkovou hranici pro odchod do důchodu, která je 65 let pro muže i ženy, a místo toho navázat důchodový věk na vývoj očekávané délky života. Totéž doporučovala OECD i před dvěma roky, nyní konstatovala, že pokrok ve věci byl jen omezený.

S ohledem na stárnutí populace by Česko mělo podle OECD upravit i systém zdravotní péče. České zdravotnictví si podle organizace ve srovnání s ekonomikami střední a východní Evropy vede dobře, rezerv ve svém uspořádání však má celou řadu. Organizace doporučuje mimo jiné snížit roli státu a snížit závislost zdravotnictví na veřejných financích.

Gurría dnes představil i hodnocení české ekologické politiky. Z ní vyplývá, že Česko patří k největším spotřebitelům energie a znečišťovatelům ovzduší uhlíkovými plyny mezi státy OECD. Organizace proto doporučuje podporovat přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku a zavést vyšší daně za emise uhlíku. Hodnocení uvítalo Hnutí Duha, podle nějž se stanovisko OECD shoduje s postoji ekologických organizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …