OSN: Mučení zajatců ze strany Ukrajiny. „Obdrželi jsme věrohodné informace...“

13.05.2022 9:00

Podle šéfky monitorovací mise Úřadu vysokého komisaře pro lidská práva OSN na Ukrajině Matildy Bognerové mají existovat „důvěryhodné informace“, že dochází na špatné zacházení s válečnými zajatci nejen ze strany Ruska, ale i od ukrajinských jednotek. „Nelidského zacházení“ se tak mají na Ukrajině podle ní dopouštět obě strany. Hovořila též o masakrech civilistů na území kontrolovaném Ruskem. Potvrzeno má být 7061 útoků na civilisty. Případů bombardovaní nemocnic a škol mají již být stovky.

OSN: Mučení zajatců ze strany Ukrajiny. „Obdrželi jsme věrohodné informace...“
Foto: Twitter
Popisek: Mrtví civilisté v ulicích ukrajinského města Buča

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí
Vedoucí monitorovací mise Úřadu vysoké komisařky pro lidská práva OSN na Ukrajině v úterý uvedla, že o špatném zacházení se zajatými Rusy má Organizace spojených národů „věrohodné informace“. „Obdrželi jsme věrohodné informace o mučení, špatném zacházení a zadržování v izolaci ukrajinskými ozbrojenými silami válečných zajatců patřících k ruským ozbrojeným silám a přidruženým ozbrojeným skupinám,“ uvedla Bognerová v prohlášení, na které upozornil server The Hill.

Přestože Bognerová mluvila o ruských válečných zajatcích, Rusko oficiálně odmítá, že by bylo účastníkem válečného konfliktu, podle Moskvy jde o „speciální vojenskou operaci“.

Ono „nelidské zacházení“ má spočívat v „nucení k výpovědím, omluvám a přiznáním a jiných formách ponižování“.

Rusko i Ukrajina by dle ní měly přestat základní pravidla mezinárodního humanitárního práva porušovat a obvinění vyšetřit. „Ukrajina a Rusko musí urychleně a účinně vyšetřit všechna obvinění z mučení a špatného zacházení s válečnými zajatci,“ řekla.

Bognerová během tiskové konference zmínila, že se na Ukrajině děje množství činů, které by mohly být klasifikovány válečnými zločiny. Na konferenci zaznělo, že ruské síly na území Ukrajiny útočí na civilisty, znásilňují ženy či nutí obyvatele Ukrajiny k odchodu do Ruska.

OSN podle Bognerové eviduje nejméně 204 případů, kdy byli Ukrajinci, v drtivé většině muži, odvezeni ruskými silami do Běloruska předtím, než dorazili do Ruska k předběžnému soudu.

Zabíjení civilistů a zločiny Ruska přitom nejsou v pouhých jednotkách případů, má jít již o stovky zdokumentovaných případů. Bognerová hovořila, že se během její návštěvy měst severně od Kyjeva podařilo zdokumentovat řadu případů sexuálního násilí páchané proruskými vojsky. „V jednom městě… byla znásilněna a zabita žena, údajně ruským vojákem. Tentýž voják se poté pokusil znásilnit její sousedku. Manžel této ženy zasáhl, ale voják ho poté zastřelil,“  hovořila o jednom z mnoha případů násilí, jehož se dopouštějí síly bojující na ruské straně.  

V okolí Buči, kde po okupaci Rusové zanechali množství civilistů zmasakrovaných na ulicích, z nichž někteří měli ruce svázané za zády, a v dalších předměstských městech severně od ukrajinského hlavního města, zdokumentovali vyšetřovatelé lidských práv nezákonné zabití již více než 300 mužů, žen a dětí. Jednalo se například o popravy bez soudu a zastřelení lidí ve vozidlech či při přecházení silnice.

Bognerová očekává, že se navíc tato čísla budou dále zvyšovat, jakmile tým navštíví další oblasti.

Celkově již její tým k tomuto týdnu ve válce vyvolané Ruskem potvrdil 7061 útoků na civilisty, přičemž od začátku války bylo na Ukrajině zabito 3381 osob a 3680 osob bylo zraněno. Skutečná čísla byla vyšší a tým pracoval na potvrzení každého jednotlivého incidentu.

Kromě zabíjení civilistů se Rusové nezdráhají útočit ani na školy a nemocnice – zaznamenány jsou již stovky zničených nebo poškozených vzdělávacích a zdravotnických zařízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…