Obama na pochodu v Paříži nebyl. Americká média to považují za chybu

12.01.2015 7:52

Údiv nad tím, že pařížského pochodu proti terorismu se nezúčastnil Barack Obama, ani žádný jiný vysoký představitel Spojených států, vyslovují americká média. USA zastupovala jen americká velvyslankyně ve Francii Jane Hartleyová, napsala agentura Reuters.

Obama na pochodu v Paříži nebyl. Americká média to považují za chybu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

V čele průvodu šli rodinní příslušníci obětí, k nimž se připojili čelní francouzští představitelé v čele s prezidentem Françoisem Hollandem. Dorazili i významní zahraniční hosté z téměř 60 zemí, například z Německa, Itálie, Británie, Turecka či Izraele. Celkově památku 17 obětí teroristických útoků uctilo při průvodu až půldruhého milionu lidí a údajně šlo o největší podobné shromáždění v zemi od konce druhé světové války.

Proč tam Obama nejede?

O tématu americké neúčasti debatovali například na televizní stanici CNN. Novinář Fareed Zakaria tam v pořadu, který moderuje, označil nepřítomnost vysoce postaveného Američana v Paříži za chybu. Moderátorka televizní stanice Fox News Greta Van Susteren zase na komunitní síti Twitter napsala: "Je to opravdu trapné. Kde je prezident Obama? Proč tam nejel?"

Podle některých amerických novinářů měl Obama poslat do Francie alespoň ministra zahraničí Johna Kerryho či viceprezidenta Joe Bidena. Kerry se v té době nacházel zrovna v Indii, kde byl na předem domluvené návštěvě. V Paříži se v neděli vyskytoval americký ministr spravedlnosti Eric Holder, který tam měl schůzku se svými evropskými protějšky, pochodu se ale nezúčastnil.

Při teroristických útocích zemřelo minulý týden v Paříži 17 lidí, zabili je islamističtí radikálové. Z toho dvanáct lidí zemřelo při středečním útoku na satirický časopis Charlie Hebdo.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…