Obama na summitu jasně řekl: Jeden za všechny, všichni za jednoho

05.09.2014 20:20

Americký prezident Barack Obama vidí nové příměří platící od dnešního odpoledne na Ukrajině jako nadějný krok, zároveň je ale skeptický. Šéf Bílého domu dnes na závěr summitu NATO ve Walesu prohlásil, že vzhledem k předchozím zkušenostem si není jistý, zda proruští separatisté klid zbraní dodrží a zda Rusové přestanou narušovat ukrajinskou svrchovanost.

Obama na summitu jasně řekl: Jeden za všechny, všichni za jednoho
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

„Podporujeme prezidenta Petra Porošenka a jeho aktivity. Proruští separatisté musí dodržet své závazky," uvedl Obama a zopakoval, že NATO poskytne ukrajinské armádě finanční pomoc v několika oblastech.

„Vyslali jsme Rusku důrazný vzkaz, že určité činy mají své následky. Spojené státy a Evropa nyní dokončují opatření týkající se prohloubení a rozšíření sankcí proti ruskému finančnímu, energetickému a obrannému sektoru," uvedl prezident na tiskové konferenci. Dodal nicméně, že pokud příměří vydrží, mohly by být sankce proti Rusku zrušeny.

Členové NATO jsou podle Obamy připraveni zastavit ofenzivu islamistů

Obama se vyjádřil také k hrozbě, kterou představuje hnutí Islámský stát, jež v uplynulých týdnech obsadilo rozsáhlá území v Iráku a Sýrii. Jak uvedl, USA podnikly již přes stovku leteckých úderů na pozice islamistů a doufají, že příští týden bude vytvořena nová irácká vláda, se kterou budou koordinovat další postup.

Členové NATO jsou podle Obamy připraveni zastavit ofenzivu islamistů. „Naše Aliance bude i nadále dělat všechno pro to, aby zajistila naši kolektivní bezpečnost a ochránila naše občany," řekl americký prezident s tím, že hnutí Islámský stát bude poraženo a Američané budou jeho členy pronásledovat stejně jako tomu bylo s bojovníky teroristické sítě Al-Káida. Zopakoval nicméně, že Spojené státy nevyšlou do oblasti žádné pozemní bojové jednotky.

„Klíčoví spojenci v NATO jsou připraveni postavit se této teroristické hrozbě vojenskými či zpravodajskými prostředky, ale i diplomatickým úsilím," prohlásil Barack Obama. V Iráku prý již dosáhli pokroku, když se jim spolu s ostatními podařilo zastavit postup islamistů.

Na summitu NATO ve Walesu vznikla koalice deseti zemí, které se chtějí na pomoci Iráku nejaktivněji podílet. Kromě USA patří do této skupiny Británie, Francie, Německo, Kanada, Austrálie, Itálie, Polsko, Turecko a Dánsko.

Článek pět platí

Summit NATO podle Obamy potvrdil platnost článku 5 Severoatlantické smlouvy, který říká, že útok na jednoho ze členů Aliance znamená útok na všechny. „Potvrdili jsme, že budeme bránit všechny své spojence a rovněž jsme ujistili naše spojence ve východní Evropě," řekl Obama. Jak dodal, všechny členské státy NATO zároveň slíbily, že navýší své výdaje na obranu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…