Obama oznámil stažení vojáků bojujících s ebolou v západní Africe

12.02.2015 7:19

Americký prezident Barack Obama dnes potvrdil, že odvolá téměř všechny americké vojáky, kteří byli vysláni do západní Afriky do boje s epidemií eboly. Epidemie podle něj byla "budíčkem", z něhož by se měl svět poučit.

Obama oznámil stažení vojáků bojujících s ebolou v západní Africe
Foto: Archiv
Popisek: Přenos nakaženého infekcí, ilustrační foto

Bílý dům hodlá do 30. dubna stáhnout 1200 z celkových 1300 amerických vojáků, kteří v Libérii a Senegalu dosud pomáhali v boji s ebolou.

Původně bylo v západní Africe 2800 příslušníků americké armády, většina z nich se už ale vrátila zpět do vlasti. V ebolou postižené oblasti se soustředili na logistickou podporu, školení zdravotnického personálu a stavbu nemocničních zařízení.

Šéf Bílého domu ohlásil novou fázi pomoci zemím postiženým epidemií, jejichž cílem je nyní krvácivou horečku zcela vymýtit. Obama řekl, že bohaté země musí investovat do chudých zemí tak, aby tam mohly vzniknout systémy zdravotní péče schopné odhalit nákazy a bojovat s nimi.

"To není charita," prohlásil Obama. "Investice, které činíme v zámoří, jsou v našem vlastním zájmu," prohlásil americký prezident. Konstatoval, že nárůst počtu nových případů eboly se výrazně zpomalil, ale nejdelší cesta k zastavení nákazy stojí před Guineou. "Dnes přecházíme k nové fázi boje, utlumíme naši vojenskou pomoc, zatímco rozšíříme civilní," řekl Obama.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes ale oznámila, že za poslední týden k 8. únoru zaznamenala 144 nových případů eboly, což znamená, že už druhý týden po sobě počet nově nakažených opět vzrostl.

Nynější bezprecedentní epidemie eboly si za rok vyžádala nejméně 9177 životů. Nakaženo bylo nejméně 22.894 lidí, hlavně v západoafrických státech Libérii, Sieře Leone a Guinei.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…