Obama varoval Moskvu před dalšími vpády

28.08.2014 23:40

Americký prezident Barack Obama se dnes vyjádřil ke krizi na Ukrajině i na Blízkém východě. Moskvu přitom varoval, že pokračující „nájezdy" na Ukrajinu pro ni budou mít další následky. Prioritou je pro Obamu i potlačení islamistů v Iráku a Sýrii.

Obama varoval Moskvu před dalšími vpády
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Obama také řekl, že o krizi na Ukrajině hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. „Shodli jsme se, že Rusko je odpovědné za násilí na východní Ukrajině," prohlásil Obama. Šéf Bílého domu také řekl, že Rusko tamní konflikt rozdmýchává a podporuje proruské separatisty. Moskva je podle něj izolovanější než kdykoli za studené války, ale může si za to sama.

Americký prezident neoznačil poslední postup Ruska přímo za invazi a řekl, že je součástí pronikání, které trvá už měsíce. Vyloučil přitom, že by se Spojené státy kvůli ruskému ohrožení Ukrajiny uchýlily k použití síly.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podle Baracka Obamy v září navštíví Bílý dům.

Nyní se podle Obamy pracuje na strategii postupu vůči Sýrii

Obama se dnes rovněž vyjádřil k působení radikální organizace Islámský stát v Sýrii a Iráku. Nyní se podle něj pracuje na strategii postupu vůči Sýrii, přičemž tato intervence podle něj bude mít i „vojenský aspekt". Pokud má být Islámský stát oslaben dlouhodobě, bude třeba vypracovat regionální strategii zahrnující sunnity v Iráku i Sýrii, zdůraznil.

Spojené státy podle šéfa Bílého domu nemusejí volit mezi IS a syrským prezidentem Bašárem Asadem. Ten podle něj není schopen znovu dobýt oblasti kontrolované nyní Islámským státem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…