Obama více jednal s nepřáteli, než se spojenci, udeřil exdiplomat Pojar. S Putinovým Ruskem se prý zlepšovat vztahy moc nedají

15.02.2017 19:36

Ve středečním Interview ČT24 usedl proti moderátorce Zuzaně Tvarůžkové bývalý český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar. Americký ministr obrany James Mattis v Evropě hovořil o NATO. Požadoval více peněz od ostatních členů Aliance. Americký prezident Donald Trump přivítal v Bílém domě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Co tyto dvě informace znamenají pro Českou republiku?

Obama více jednal s nepřáteli, než se spojenci, udeřil exdiplomat Pojar. S Putinovým Ruskem se prý zlepšovat vztahy moc nedají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Pojar

Americký prezident Donald Trump konstatoval, že spojenectví s Izraelem je pevné a nerozborné, protože jde o demokratickou zemi na Blízkém východě, se kterou lze standardně jednat. Současně však Trump začal couvat ze svého nápadu přesunout ambasádu USA do Jeruzaléma. V centru té země je Jeruzalém, který svým významem přesahuje toto relativně malé území. I kvůli Jeruzalému nepovažuje Pojar za možné, aby se Izrael rozdělil na dva státy – Izrael a Palestinu.

Obama jednal víc s nepřáteli USA než s tradičními spojenci

„Administrativa Donalda Trumpa se vrátí do dob George Bushe ml. a Billa Clintona, kteří apelovali na Izrael, aby rozšiřoval jen již existující izraelské osady a nestavěl novější v odlehlejších oblastech. Ty osady ale nejsou jediným problémem, ale samozřejmě jde také o to pod čí správou nakonec tyto osady budou,“ prohlásil Pojar.

„Spojené státy toho moc dělat nemohou. Mohou dělat to, že by tlačily obě strany k dalším a dalším jednáním, která sice vyvolávala velká očekávání, ale po nich následovala frustrace. Mezi mírem a válkou je mnoho různých odstínů a my můžeme být rádi, když budeme blíže k míru. Ale když se moc tlačí na mír, tak to někdy může vést k válce,“ doplnil varovně.  

Ostrá slova z úst Tomáše Pojara zazněla také na adresu předchozího prezidenta USA Baracka Obamy. „Za Baracka Obamy Spojené státy často víc jednaly se svými nepřáteli než se svými tradičními spojenci,“ vyjádřil svůj názor Pojar.

Pojarovi se zdá, že se OSN až příliš často kriticky vyjadřuje k Izraeli, přičemž nevěnuje dostatečnou pozornost dění v Íránu nebo Severní Koreji. „Ona je to taková jednoduchá ventilace tlaků v OSN, kde se všichni shodnou na tom, že zkritizují Izrael, ale už nemají čas řešit jiné, často důležitější problémy,“ rýpl si ještě host.

Nekompromisní Pojar: Evropská armáda nikdy nevznikne. Je to nesmysl

Ve druhé polovině pořadu došlo také na NATO. Bezpečnostní expert ocenil, že současná česká vláda zastavila propad peněz, které odvádíme na vlastní obranu. V tomto trendu bychom podle bezpečnostního analytika měli pokračovat, protože řeči o evropské armádě jsou podle Pojara nesmyslné.

„Evropská armáda je to, co není, nebude a nikdy nevznikne, resp. já nevím, co bude za padesát let. Ale ono ani NATO nemá nějakou svou armádu. Jsou to zkrátka armády jednotlivých zemí. Jde o jednotky, které jsme si sami vystavěli... My to prostě musíme vzít do vlastních rukou, protože žádná společná evropská armáda nevznikne a ani vzniknout nemůže,“ shrnul svůj názor.

Stranou Pojarovy pozornosti nezůstalo ani Rusko. „Za posledních 25 let chtěl mít každý prezident USA dobré vztahy s Ruskem a žádnému z nich se to v podstatě nepovedlo,“ pronesl host. Otázkou je, kdo na tom nese větší vinu. Tak či tak prý platí, že se současným ruským prezidentem se vztahy moc zlepšovat nedají. My bychom se měli starat o to, abychom byli blíž Washingtonu než Moskvě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…