Obamovi po volbách do Kongresu zbývají prý jen kompromisy

05.11.2014 9:40

Demokraté prezidenta Baracka Obamy utrpěli v kongresových volbách těžkou porážku, v Kongresu přišli o zbývající moc. Washington nyní čekají nové mocenské poměry, které podle agentury DPA mohou vést od naprostého zablokování Obamy až po období kompromisů.

Obamovi po volbách do Kongresu zbývají prý jen kompromisy
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Při kongresových volbách v USA se stalo to, co předpovídaly průzkumy veřejného mínění. Republikáni v Senátu opět získali většinu a zároveň zůstali nejsilnější stranou ve Sněmovně reprezentantů. Napříště tak budou mít konzervativci po osmi letech opět pod kontrolou obě parlamentní komory. Pro demokraty prezidenta Baracka Obamy je to debakl.

Demokraté prý tentokrát měli špatné vyhlídky i ve státech, které jsou za jiných okolností považovány za jejich bašty. Druhé kolo senátních voleb se bude muset 6. prosince uskutečnit v Luisianě, neboť v tomto jižanském státě nikdo nezískal požadovaných více než 50 procent hlasů.

Co ke ztrátám demokratů vedlo?

Při kongresových volbách uprostřed prezidentského funkčního období předkládají voliči vládní straně často účty. Obdobně tomu bylo i za prezidentů George Bushe či Billa Clintona. Obama je v současné době mezi Američany značně nepopulární a mnoho lidí už nevěří tomu, že by mohl něco změnit.

Demokratická strana prezidenta Baracka Obamy již nemá v Kongresu žádné slovo. Prosazovat zákony v parlamentu jsou nyní schopni jen republikáni. Pro prezidenta to znamená, že musí přistoupit na kompromisní politiku, jinak se nevyhne naprosté blokádě.

V zásadě prý Obama už politickému patu čelil. Protože republikáni od roku 2010 ovládali Sněmovnu reprezentantů, mohli veškeré snažení demokratů blokovat. Demokratická většina v Senátu, o kterou nyní přišel, ale Obamovi umožňovala manévrovat.

Prezident Obama bude mít nyní ztíženou pozici. Senát je odpovědný za jmenování předních představitelů země. Pokud Obama bude chtít jmenovat ministra, federálního soudce či velvyslance, musí to potvrdit horní komora, takže nyní republikány již neobejde. První zatěžkávací zkouška přijde brzy, neboť prezident musí navrhnout nástupce ministra spravedlnosti Erica Holdera.

Obama by mohl jít cestou exekutivních nařízení, která ale nemají závaznost zákonů

Demokraté mají stále ve 100členném Senátu více než 40 křesel. Podle jednacího řádu je ke schválení zákonů nutný souhlas 60 senátorů. A za další, Obama může na každý výpad Kongresu odpovědět vetem. Otázkou ale je, zda chce na poslední dva roky svého druhého funkčního období uváznout v patu. Obama by se také mohl pokusit vládnout pomocí exekutivních nařízení, která ale nemají závaznost zákonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…