Občané Ruska nás považují za nebezpečí

02.06.2016 10:17

Obyvatelé Ruské federace se domnívají, že největší nebezpečí pro jejich zemi představují Spojené státy, ty úrovní své „nebezpečnosti“ následují Ukrajina a Turecko. Naopak za nejvíce přátelské státy Rusové považují Bělorusko, Kazachstán a Čínu. Čísla zveřejnila ruská výzkumná agentura Levada-Centr.

Občané Ruska nás považují za nebezpečí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Půlnoční rozhovor

Za nejvíce nepřátelskou zemi považuje Spojené státy 72 procent ze všech dotázaných ruských občanů. Na druhém místě stojí Ukrajina, kterou za krajně nepřátelskou vůči Rusku považuje 48 procent dotázaných (v roce 2015 to bylo jen 37 procent). Na třetím místě je pak Turecko, které ještě v loňském roce považovalo za nepřítele pouhé jedno procento dotázaných, letos je to už 29 procent.

Naopak za nejbližší partnery Ruské federace většina z dotázaných označuje Bělorusko, konkrétně se jedná o 50 procent. Poté s 39 procenty následuje Kazachstán a na třetím místě stojí s jen o pět procenty méně Čína, kterou ještě v loňském roce označilo za přátelskou zemi 43 procent dotázaných.

Sýrii za spřátelenou zemi považuje 10 procent dotázaných, což je o 8 procent více než v loňském roce. Obecně se většina Rusů špatně staví ke Spojeným státům (70 procent) a k Evropské unii (62 procent). Jen 24 procent dotázaných stojí o členství Ruska v Evropské unii. V srpnu roku 2009 to bylo ještě 53 procent.

„Nejhorší vztah se Spojenými státy a Evropskou unií jsme měli na začátku roku 2015, od té doby se situace lehce stabilizovala. Bohužel ovšem v květnu letošního roku došlo k dalšímu zhoršení vztahů,“ zmínil zástupce ředitele centra, které provádělo průzkumy veřejného mínění, Alexej Graždankin.

„K drobnému zhoršení zřetelně přispěly oslavy Dne vítězství v Rusku a zejména ten fakt, že západní země plně neuznávají roli Ruska v porážce nacistického Německa, nic jiného to způsobit nemohlo,“ uvedl Graždankin.

„Výsledky našich průzkumů závisejí hlavně od té politiky, kterou jednotlivé státy vůči Ruské federaci zaujímají: jestli se vzájemné vztahy zlepší, okamžitě se to projeví na mínění občanů. To se přesně stalo se zeměmi jako Veliká Británie, Francie nebo Německo, které čím dál méně lidí považuje za nepřítele,“ uvedl.

Zástupce ředitele agentury Levada-Centr také přiznal, že „vztah Rusů k jednotlivým zemím závisí zejména na tom, jak jsou jednotlivé země prezentovány v televizi, jelikož naprostá většina Rusů nikdy Rusko neopustila“.

„Aby došlo k pozitivní změně ve vztahu obyčejných Rusů k západním zemím, je buďto třeba, aby se lidé dozvěděli, jak všechny ty procesy ovlivňující aktuální dění fungují, což je téměř nemožné, nebo aby se změnil obraz těchto zemí v ruských médiích,“ míní expert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…