Občané USA nechtějí dávat zbraně Izraeli

20.10.2023 11:12

Na univerzitě v Tel Avivu si připomněli osud jednoho tisíce lidí. Lidí zavražděných, případně v menší míře unesených ozbrojenci z Hamásu. Izraelci věří, že navzdory masakru, kterého se Hamás dopustil, nakonec zvítězí. Pomoct by jim chtěl i americký prezident Joe Biden, jenže naráží u Američanů. Ti mají podle průzkumu dojem, že Izraeli není nutno víc pomáhat. A německá ministryně zahraničí Annalena Berbock chce navýšit finanční pomoc Palestincům.

Občané USA nechtějí dávat zbraně Izraeli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění na podporu Izraele.

Válka, kterou palestinské hnutí Hamás rozpoutalo proti Izraeli v sobotu 7. října, stále neutichá. Počet obětí na obou stranách roste. Server listu Times of Israel přinesl informace o smutné akci na univerzitě v Tel Avivu, kde jsou vystaveny fotografie jednoho tisíce lidí. Obětí palestinského masakru a únosů ze zmíněné soboty. Jde jak o civilisty, tak o vojáky ozbrojených sil Izraele (IDF).

„V tuto chvíli jsme stále uprostřed pekla, uprostřed války,“ řekl předseda studentského svazu univerzity Tel Aviv Daniel Zilber. „Mnoho mrtvých ještě nebylo identifikováno, zranění se teprve začínají hojit na těle i na duši a naše rodiny, naši přátelé, jsou ztraceni. Jsme tu, abychom se pokusili, byť jen nepatrně, ilustrovat rozsah té hrůzy a ukázat světu: Byli jsme zmasakrováni. Není to ani slogan, ani klišé. Navzdory tomu masakru zvítězíme,“ dodal. A přislíbil, že mladí lidé, studenti, udělají jako budoucí generace Izraele vše pro to, aby se za jejich život už situace neopakovala.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31662 lidí

Server listu Jerusalem Post připomněl, že po barbarských činech palestinského Hamásu zůstalo od začátku války na 1400 mrtvých, 4600 zraněných a více než 200 lidí unesených. Z toho 30 dětí. Dalších sto lidí je považováno za nezvěstné.

V této situaci přišla německá ministryně zahraničí za Zelené Annalena Berbock se sdělením, že Německo navýší pomoc Palestincům o 50 milionů euro, protože situace lidí v podstatě uvězněných v Gaze se zhoršuje. „Tato krizová situace, která byla akutně spuštěna strašlivými teroristickými útoky Hamásu, znamená také katastrofální humanitární situaci v Gaze,“ řekla.

Na sdělení německé ministryně zahraničí upozornila agentura Reuters. Zprávu převzal také izraelský list Jerusalem Post.

Naproti tomu americký prezident Joe Biden požádal Kongres o 14 miliard dolarů na vojenskou pomoc Izraeli.

„Hamás a Putin představují různé hrozby. Ale toto mají společné – oba chtějí zcela vyhladit sousední demokracii,“ řekl Biden

Server izraelského listu Haarec však upozornil, že většina politiků demokratické strany je proti poskytování další pomoci Izraeli.

„Podle nového průzkumu CBS News/YouGov 53 procent demokratů věří, že USA by neměly posílat další zbraně a zásoby do Izraele. Průzkum zjistil, že 56 procent Američanů nesouhlasí s Bidenovým řešením konfliktu, včetně 59 procent lidí ve věku 30–44 let a 60 procent lidí ve věku 45–64 let,“ upozornil občany Izraele Haarec.

Průzkum mezi 1878 dospělými v USA proběhl mezi 16. a 19. říjnem 2023.

Světlo světa spatřil také anonymní dopis více než 400 zaměstnanců Kongresu, především Židů a muslimů, vyzývající k okamžitému příměří v Gaze. Poznamenali, že jsou „hluboce znepokojeni“ tím, že „ukázky lidskosti“ po útoku Hamásu „byly sotva rozšířeny na palestinský lid“. Americký úředník potvrdil zprávu HuffPost, že úředníci ministerstva zahraničí připravují interní dokument určený vedení ministerstva zahraničí kritizující přístup Bidenovy administrativy k izraelské válce v Gaze.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No a,,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 20.10.2023 11:42:27
Občané ČR nechtějí dávat zbraně UA,,

|  9 |  0

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…