Občané šokovali Okamuru výší svých důchodů i korupcí na ministerstvu

23.05.2013 13:16

Senátor Tomio Okamura je zavalen na svém profilu na serveru ParlamentníchListů.cz dotazy občanů, kteří mají zájem vstoupit do jeho politického hnutí Úsvit přímé demokracie či jen senátorovi položit dotaz. Proto se redakce podívala, jak těmto lidem Okamura odpovídá.

Občané šokovali Okamuru výší svých důchodů i korupcí na ministerstvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spoluautorkou mu byla jeho bývalá žena Mie Krejčíková-Okamura

„Pane Okamuro, nemohu se stát členem vaší strany?“ tázal se senátora Tomio Okamury dnes čtenář ParlamentníchListů.cz na jeho profilu. V tomto dotazu ale přitom není sám. Podobných dotazů totiž dostává Okamura týdně desítky.V odpovědích čtenářům pak namítá, že spolupracovat s ním sice lze, ovšem nechce budovat klasickou stranu.

„Moc děkuji za důvěru a strašně rád s Vámi budu spolupracovat. Problém je, že strašně nerad bych budoval klasickou stranu. Hnutí, které zakládáme, je takový kompromis - chceme kandidovat ve volbách a zaštítit slušné nestraníky – aktivisty, regionální hnutí a strany. Ale nemáme ambice budovat širokou členskou základnu. To totiž přináší obrovské problémy - od personálních až po finanční, na které teď rok před volbami nemáme čas ani peníze,“ odvětil na jeden z mnoha dotazů Okamura.

I vy se ptejte senátora Okamury:

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

 „Velmi sympatizuji s vašim programem hnutí Úsvit přímé demokracie. Seznámil jsem se pouze rámcově a mám jeden dotaz. Kromě gaunerů, kmotrů a dalších běsů ovládají tuto republiku právníci a advokáti. Jejich moc je založena na debilitě našich zákonů, jejich složitosti, nepřehlednosti a mnoha dodatcích. Počítá program vaší strany s nápravou této anomálie? Myslím, že jednoduché zákony nejvíce pomohou občanům této země. Ale proboha, ať tyto zákony netvoří Parlament a jeho lobby, ale stačí přenést zákony ze zemí, kde to funguje,“ atakoval pak další čtenář senátora.

Rakouský zákoník má 1400 paragrafů, český až tři tisíce

„Moc děkuji za Váš postřeh. Ano jedním z našich cílů je prosazovat 'audit' českých zákonů, jejich zjednodušení a zrušení maxima nadbytečných paragrafů. A samozřejmě prosazení principu, že zákonům musí rozumět každý, tedy nejen právník, protože zákony tu jsou pro lidi, nikoli proti nim. To je ale práce na léta. Je třeba začít Ústavou a pak postupně čistit celý právní systém. Problém je, když zákony píšou právníci, kteří z nepřehlednosti a složitosti mají kšeft. Občanský zákoník právníka a exministra Pospíšila má tři tisíce paragrafů - rakouský 1400. A já bych to viděl na ještě méně,“ zmínil k tomu Okamura.

Další dotaz, na nějž senátor odpovídal na svém profilu, byl zaměřen zcela konkrétně. Čtenáře, který se představil jako zaměstnanec Ministerstva vnitra, totiž velmi zajímá, zda by byl Okamura svolný mu pomoci vyřešit korupční problém na vnitru.

„Přes dva roky jsem se snažil bojovat proti korupci na Ministerstvu vnitra, postupoval jsem přesně podle etického kodexu, který museli všichni zaměstnanci podepsat. Můj podnět prošetřovala policie a po necelém roce celou záležitost uzavřela s tím, že se nic nestalo,“ pláče tento čtenář.

„V naší organizaci proběhlo nespočetné množství kontrol, z nichž měl vyšetřovatel k dispozici i výstup z kontroly provedené v roce 2012, kde sami kontroloři dospěli k závěru, že došlo ke způsobené škodě ve výši 120 tisíc. Nicméně vyšetřovatel tuto skutečnost pravděpodobně státnímu zástupci zamlčel, jinak si nedovedu vysvětlit, proč nedošlo k obvinění osob, které v mém trestní oznámení figurovaly. Obracím se na vás s dotazem, zda takovéto postupy schvalujete, nebo opravdu chcete bojovat proti korupci?“ uvádí dále v dotazu čtenář s tím, že má v ruce mnoho důkazů, prokazující jeho tvrzení.

Okamura ale muže vybídl, aby mu základní informace zaslal na jeho senátní adresu. „Ale berte jako realitu to, že já osobně nezvládám řešit osobně kauzy, kterých mi občané posílají v řádech stovek měsíčně. To není v lidských silách. To, co je mým úkolem, mou prací, je změnit systém tak, aby k takovým kauzám, korupci a křivdám nedocházelo. Aby odpovědní – to znamená nejen politici, ale i státní zástupci nebo policisté byli skutečně odpovědní a pracovali ve prospěch veřejnosti,“ odvětil.

Celá odpověď senátora Okamury ZDE

To si děláte legraci....

V dotazu na senátora se tu a tam objevuje i problém malých důchodů. Kupříkladu jeden čtenář se Okamury otázal, zda je možné, aby člověk, který pracuje 30 let, měl starobní důchod jen 2 443 korun. „Myslíte si, že se v ČR vyplatí pracovat?“ táže se pak tento občan.

„To si děláte legraci? Pošlete, prosím, na adresu mého asistenta víc informací. Pokud je to pravda, je to nejen ostuda naší společnosti, ale hlavně je třeba s tím něco dělat,“ uzavřel krátce k tomu Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …