Obce tratí na přestupkových řízeních. Pokuty nezaplatí náklady

24.11.2012 12:55

Obcím se projednávání přestupků prodražuje. Peníze, které dostanou na pokutách nebo poplatcích, totiž často pokrývají jen zlomek nákladů řízení. Ukázal to průzkum ministerstva vnitra, které oslovilo 30 obcí a měst. Ptalo se jich na to, kolik je přestupková řízení stála v minulém roce a kolik se do obecních rozpočtů vybralo za pokuty. Napsal deník Právo na svém webu.

Obce tratí na přestupkových řízeních. Pokuty nezaplatí náklady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Výsledek je ale jednoznačný. Náklady převyšují výnosy z přestupkových řízení. Obce prvního stupně loni inkasovaly pouze pětinu peněz, které zaplatily za řízení. Obcím s rozšířenou působností, což jsou zpravidla města, která projednávají víc druhů přestupků, se daří získávat aspoň třetinu vynaložených prostředků.

Pokuty vám přestupkové řízení nikdy nezaplatí

„Přestupková agenda vám náklady nikdy nezaplatí,“ řekla Právu šéfka legislativně-právního oddělení Svazu měst a obcí Ludmila Němcová. V některých případech je prý problém vůbec vymoci uložené pokuty.

Minulý rok se obcím a městům podařilo vybrat na pokutách téměř 720 milionů korun. Ministerstvo ani Svaz měst a obcí ale neevidují, jaké jsou celkové roční náklady na projednávání přestupků (výdaje na mzdy, poštovné, energie, kancelářské potřeby nebo teplo).

V některých případech to jde. Je na představitelích zajistit co největší efektivitu

 

Jsou ale výjimky jako Kyjov na Hodonínsku. Tam výnosy pokryjí náklady. Jeho starosta František Lukl tvrdí, že záleží na představitelích obce a jejich schopnostech, zda zajistí co největší efektivitu řízení.

Vyrovnané náklady a výnosy má také severočeský Chomutov. Přesto tam lidé v současnosti dluží městu na pokutách zhruba 27 milionů korun. „Chomutov je dlouhodobě ve srovnání s ostatními městy poměrně úspěšné při vymáhání svých pohledávek. Je to z toho důvodu, že využíváme všech dostupných prostředků v rámci legislativy,“ sdělila Právu mluvčí Chomutova Šárka Schönová.

Nový zákon by přestupková řízení přenesl na obce s rozšířenou působností

Vnitro přesto ve věcném záměru nového zákona počítá se změnou, která by měla náklady jednoznačně snížit. Nově by přestupky řešily jen obce s rozšířenou působností, protože jsou ve výběru pokut obecně efektivnější.

Argumentem pro tento krok je i to, že téměř dvě třetiny obcí stejně za poplatek přesouvají agendu přestupků na své sousedy díky veřejnoprávním smlouvám.

Místopředseda Svazu měst a obcí ale se záměrem ministerstva nesouhlasí. Podle něj by to měly obce nadále přesouvat, pokud na vymáhání pokut samy nestačí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…